ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larmet från anställda: Stor risk för dödliga tågolyckor

Josefin Svenberg · 22 Feb 2014
Uppdaterad 22 Feb 2014
I november spårade ett godståg ur vid Södra station i Stockholm och orsakade totalt trafikkaos, med trafikomläggningar i flera veckor. 

I november spårade ett godståg ur vid Södra station i Stockholm och orsakade totalt trafikkaos, med trafikomläggningar i flera veckor.  Foto: TT


Trafikverkets medarbetare har länge larmat om riskerna för tågurspårningar på grund av dåligt underhåll – utan att få någon respons från ledningen. Det rapporterar Ekot, som tagit del av en intern chatt och talat med anställda.

klar

Artikellänk är kopierad

Ökad tågtrafik på banor som borde ”utmattningssjukskrivas”, gamla spårväxlar som borde bytas ut och spårtekniker som saknar kompetens. Det är en del av kritiken mot underhållet av de svenska järnvägarna –  från Trafikverkets egna medarbetare.

Det avslöjar Sveriges Radio Ekot efter att ha tagit del av en intern chatt inom Trafikverket och pratat med flera anställda som jobbar nära underhållsverksamheten.

Medarbetarna har länge slagit larm om riskerna med det eftersatta underhållet utan att få någon respons från ledningen, och flera är nu rädda att tåg med passagerare kan spåra ur om inget radikalt görs, rapporterar Ekot.

– Om det finns varningar och uppgifter om såna här saker som inte har nått fram, så är det klart att jag ser allvarligt på det. Och då gäller det för mig bara att försöka fånga upp den typen av uppgifter, säger Gunnar Malm till Ekot.

På frågan om han själv är orolig för att det ska ske en urspårning där människor skadas, svarar Malm nej:

– Jag åker ganska mycket tåg själv. Det är säkert att åka tåg. Vi har en av de säkraste järnvägarna i Europa när jag tittar på statistiken, säger Gunnar Malm till Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro