ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larmet: Kackerlackorna invaderar svenska hem

Josefin Svenberg · 26 Aug 2014
Uppdaterad 27 Aug 2014

Antalet saneringar av kackerlackor i svenska hem har ökat med nära 600 procent de senaste fyra åren, visar nya siffror. 

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Kanal 5

Metro har tidigare berättat om den explosionsartade ökningen av vägglöss under 2000-talet – 830 procent i Stockholm på bara fem år – och nu är det bara att konstatera att kackerlackorna går hand i hand med dem.

Under årets sju första månader har 3 749 kackerlackssaneringar gjorts – att jämföra med 629 saneringar under motsvarande period år 2010. Det är en ökning med nästan 600 procent.

– Vi ser en parallell, explosionsartad ökning av kackerlackor och vägglöss. Efter att knappt ha funnits i Sverige sedan 50-60-talet dök de båda upp i början av 2000-talet, och sedan dess har de ökat oerhört snabbt, säger Håkan Franzén, hus- och hemexpert på försäkringsbolaget Trygg-Hansa, som tillsammans med saneringsföretaget Nomor har tagit fram siffrorna.

Den främsta orsaken till ökningen av kackerlackor är att vi reser mer.

– VI tar med oss skadedjuren hem från utlandsresan. Så det gäller att vara noggrann med att inte packa upp resväskan på hotellrummet, utan hålla den stängd och inte ha den på golvet, tipsar Håkan Franzén.

LÄS ÄVEN: ► Kackerlackor spred sig på Arlanda

Kackerlackor har en förmåga att sprida sig väldigt snabbt mellan lägenheter i flerfamiljshus, och en snabb upptäckt är därför viktig. Att bli av med dem kräver dessutom ofta upprepade saneringar och olika metoder. Det blir tv-tittarna varse i onsdagens premiäravsnitt av ”Råttjägarna” i Kanal 5, där Håkan Franzén och skadedjurstekniker kämpar mot skadedjuren.

– Kackerlackan kan sprida både virus och bakterier, och rent hypotetiskt kan de smitta människor med till exempel salmonella och gulsot. Men framför allt så är det ju väldigt otrevligt att drabbas med dem, säger Håkan Franzén.

”Råttjägarna” har premiär onsdagen den 27 augusti klockan 20.00 i Kanal 5.

LÄS ÄVEN: ► Butiksägare: ”Folk får med sig kackerlackor i sina varor hem”

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro