ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larmet: Smittat kött säljs i svenska matbutiker

TT · 13 Nov 2014
Uppdaterad 13 Nov 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Danskt och tyskt fläskkött som säljs i svenska butiker bär på resistenta MRSA-bakterier.

Det visar en granskning som Dagens Nyheter gjort tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt.

I testet inköptes 20 förpackningar med tyskt och 20 med danskt fläskkött i olika butiker i Stockholmsområdet.

Resultatet blev att fyra av 20 danska fläskköttspaket innehöll resistenta MRSA-bakterier och ett av 20 tyska paket innehöll bakterierna.

Grisar blir inte sjuka av MRSA och bakterien måste inte vara farlig för friska personer. Hos människor med nedsatt kondition kan den dock leda till blodförgiftning och i värsta fall döden.

MRSA finns på huden och slemhinnorna och risken att smittas via maten anses liten.

– Det är osannolikt att man skulle smittas via köttet, men det är obehagligt att det finns resistenta bakterier i mat som man köper, säger Olov Aspevall, överläkare på Folkhälsomyndigheten, till DN.

Sverige har strikta regler för djurhållning och införsel av levande grisar. Sjuka djur medicineras individuellt, medan många andra länder ger antibiotika till både friska och sjuka djur. Hittills har MRSA bara hittats i ett prov från svenska grisar och det var för några år sedan.

Just nu pågår en ny screening av grisar i Sverige för att undersöka om de fortfarande är fria från MRSA.

– Jag tror att det bara är en tidsfråga innan vi har det här, säger Björn Bengtsson, veterinär med antibiotikaansvar vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Om bakterien skulle få fäste i Sverige ser Björn Bengtsson stora extrakostnader för vården. Enligt hans beräkningar handlar det om åtta till elva miljoner kronor. I Danmark ses personer som arbetar med grisuppfödning som en riskgrupp och placeras i enkelrum och får genomgå flera tester.

– Om vi fick in MRSA i Sverige skulle bönder, veterinärer, transportörer och deras familjer troligen komma att räknas som riskgrupp.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro