ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larmet: Fler insmugglade valpar till jul – kan ha sjukdomar

Emelie Nilsson · 15 Nov 2016
Uppdaterad 19 Nov 2016
Enbart i Skåneregionen har 54 insmugglade valpar avlivats hittills i år. 

Enbart i Skåneregionen har 54 insmugglade valpar avlivats hittills i år.  Foto: Tullverket


Varje år smugglas mängder av hundvalpar in över Sveriges gränser. Nu är Tullverket oroat över att antalet kan öka inför julen och varnar för riskerna för både de insmugglade valparna och över de sjukdomar de kan föra med sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Hittills i år har 54 insmugglade hundvalpar avlivats bara i Skåneregionen efter att de smugglats in i Sverige. Hundarna tas i beslag av Tullverket och sedan avgör Jordbruksverket om hundarna ska avlivas eller inte. Tullverket har hittills i år gjort sammanlagt 90 tillslag nationellt som rört totalt 126 hundar och en stor del av dessa har avlivats men det är bara inom Skåneregionen som Tullverket själva för statistik över antalet avlivade hundar.

I det största tillslaget hittades 26 kraftigt undernärda valpar i en minibuss men tullinspektören Katharina Mohlin Thorstensson i Karlshamn tror att mörkertalet för införseln är stort. – Vi anser att problemet har ökat markant de senaste åren. Det finns stora pengar att tjäna på hundförsäljning och för köparna är dessa insmugglade hundar billigare än inhemska hundar, säger hon.

Tidigare år har antalet sålda, insmugglade valpar ökat inför julen och när högtiden nu närmar sig är Katharina Mohlin Thorstensson orolig för att antalet insmugglade valpar ska öka igen. – Det är populärt att ge bort eller att köpa en valp till jul då man kanske har lite extra lång ledighet, säger hon.

Tidigare har de insmugglade hundarna främst sålts av utländska försäljare men Katharina Mohlin Thorstensson menar att de ser en förändring i hur smugglarna arbetar. – Det vi har sett är att personer som inte är bosatta i Sverige för in hundar och låter svenskar sälja dem mot en mindre ersättning medan den största delen av pengarna går till smugglaren eller till uppfödaren i utlandet, säger hon.

Det är också vanligt att insmugglade hundar säljs som svenska genom att de tas till en veterinär i Sverige där de chipmärks och vaccineras och därefter uppges vara svenskfödda. Farorna med att köpa en insmugglad hund är flera. – Många tror att de är snälla för att de ”räddar” en av dessa hundar men det folk inte förstår är att genom att köpa dem gynnar man produktionen av dessa valpar från så kallade valpfabriker i Polen, Ungern, Rumänien och Serbien. Hundarna föds upp under vidriga förhållanden och transporteras sedan till Sverige och utsätts på vägen för stress, värme, kyla och trängsel, säger Katharina Mohlin Thorstensson.

LÄS MER
Här är ämnena som förgiftar din hund

Dessutom kan valparna bära på parasiter och sjukdomar, exemeplvis rabies, som inte är vanliga i Sverige men som kan börja att spridas här.

De vanligaste raserna att föra in olagligt i Sverige är framför allt de små raserna som fransk bulldog, malteser, bichon frisé, yorkshireterrier, mops och liknande men Tullverket uppger att ingen ras är helt säker. Verket vill att den som har tips eller misstankar om hundsmuggling vänder sig till dem i första hand.

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro