ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larmet: Fler och fler plastförpackningar trots åtgärder

David Peterson · 1 Mar 2019
Uppdaterad 1 Mar 2019
2030 ska samtliga plastförpackningar vara producerade i förnybar eller återvunnen plast.

2030 ska samtliga plastförpackningar vara producerade i förnybar eller återvunnen plast. Foto: TT


Mängden plats fortsätter öka med ett par procent varje år. Totalt handlar det om över 200 000 ton plastförpackningar årligen, rapporterar Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Plastens negativa påverkan på miljö är väldokumenterad i flera larmrapporter. Trots det fortsätter antalet plastförpackningar på i Sverige att öka, rapporterar Sveriges Radio.

”Bra material”

Totalt 215 000 ton plastförpackningar kom ut på den svenska marknaden 2017. Svensk dagligvaruhandel, vars medlemsföretag står för drygt 60 procent av plastförpackningarna, har gjort beräkningar som visar på att mängden kommer att fortsätta öka.

– Främsta skälet att det ökar beror på att det är ett så bra material. Sen ökar också dagligvaruhandeln totalt sett vilket gör att även mängden plastförpackningar ökar, säger Karin Brynell, vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, till radion.

Lagar skärps

Samtidigt skärps lagar kring plasten både i Sverige och inom EU, som pratat om att bland annat förbjuda sugrör, bestick och tallrikar av plast. I Sverige handlar det om ett ökat ansvar för producenterna som bara bara får använda plastförpackningar när det anses nödvändigt.

Till 2030 ska alla plastförpackningar vara producerad i förnybar eller återvunnen plast. Det är ett tuff mål, enligt Karin Brynell.

– Det finns inte fossilfri plast så det räcker. Dessutom kan du inte alltid använda återvunnen plast i kontakt med mat, den är inte tillräckligt ren, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro