ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larmet: Koalorna på väg att försvinna

Jesper Lindqvist · 15 Maj 2019
Uppdaterad 15 Maj 2019
Enligt Australian Koala Foundation kan det nu finnas så få som 80 000 koalor kvar i Australien.

Enligt Australian Koala Foundation kan det nu finnas så få som 80 000 koalor kvar i Australien. Foto: Janerik Henriksson/Lisa Abrahamsson/TT


Antalet koalor har blivit färre och färre under de senaste åren. Nu menar Australian Koala Foundation att de omtyckta djuren är "funktionellt utrotade". "Australierna är trötta på att se döda koalor på vägarna", säger stiftelsens ordförande Deborah Tabart.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet koalor blir allt färre för varje år. Enligt PBSvisade forskning 2016 att det fanns cirka 329 000 kvar i Australien, med reservation för att antalet kunde vara både högre och lägre.

Enligt Australian Koala Foundation kan det nu finnas så få som 80 000 koalor kvar i landet.

Stiftelsen menar nu att koalorna är ”funktionellt utrotade”, vilket innebär att de har svårt att föröka sig och skapa en ny generation av sin art utan att riskera inavel och genetiska sjukdomar.

”Oroar sig för koalornas säkerhet”

Forskning har visat att de största hoten mot koalor är värmeböljor orsakade av klimatförändringar, samt att deras naturliga livsmiljö försvinner.

– Jag vet att australierna oroar sig för koalornas säkerhet och att de är trötta på att se döda koalor på vägarna, säger Deborah Tabart, ordförande för Australian Koala Foundation, i ett pressmeddelande.

Nu vill hon se att landets politiker vidtar nödvändiga åtgärder och inför ”Koala Protection Act”, som i så fall skulle ge ett utökat skydd mot koalornas levnadsmiljö.

– Koalornas framtid ligger nu i deras händer, säger Deborah Tabart.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro