ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larmet: Växthuseffekten hotar Medelhavets vinregioner

Sofia Clason · 13 Jul 2017
Uppdaterad 13 Jul 2017

Foto: Gorm Kallestad/ TT


Dåliga nyheter för den som gillar vin. De stigande temperaturerna som orsakas av växthuseffekter hotar vinproduktioner i Medelhavsregionen, enligt en ny rapport.

klar

Artikellänk är kopierad

Rapporten publicerades i ”The Temperature Journal” och fokuserar på vinproduktionen på Cypern, där vinodlare ofta arbetar i upp till 36 graders värme, vilket The Independent uppmärksammade igår.

De stigande temperaturerna under sommarmånaderna leder till ökad stress för odlarnas metabolism och hjärt- och kärlsystem. På grund av besvären har arbetskraften inom vinodlingen på Cypern minskat med 27 procent och produktionen minskat i tid med 15 procent.

Temperaturökningen påverkar också vindruvornas smak eftersom druvorna är mycket känsliga för förändring i miljön de växer i. Att flera kända vingårdar riskerar att förfalla, kan enligt rapporten komma att bli ett av de tydligaste tecknen på växthuseffektens ökade påverkan på klimatet.

Något som däremot är en positiv förändring är att andra vinodlingar i områden som innan haft lägre temperaturer nu kan bli mer populära.

Till exempel växer intresset för brittiskt mousserande vin. De stigande temperaturerna har gjort att områdena som producerar bubbel i sydöstra England närmar sig temperaturer som liknar de i Champagnedistriktet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro