ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lars-Göran skulle till handikapptoaletten – möttes av sexistisk skylt

Hugo Ewald · 8 Jan 2016
Uppdaterad 8 Jan 2016

Foto: Privat


När Lars-Göran Wadén, som är rullstolsburen, skulle hitta till den handikappsanpassade toaletten på Clarion Hotel Winn i Gävle var det svårt att se var den faktiskt låg. Dörren till handikappstoaletten pryddes nämligen av en bild på en man som smygkikar på en kvinna som kissar.

klar

Artikellänk är kopierad

En toalettskylt på Tunaskolan i Luleå möttes av hård kritik 2013 efter att det kommit fram att målningen med symbol för dam- och herrtoalett visade en man som tittade över väggen på kvinnan som sitter på toaletten intill. Efter kritiken togs skylten bort, men en likadan används fortfarande på Clarion Hotel Winn i Gävle.► LÄS MER: De vill göra offentliga toaletter könsneutrala

Lars-Göran Wadén, som är rullstolsburen, skulle under torsdagen hitta till hotellets handikappsanpassade toalett. Men att göra det var lättare sagt än gjort, någonting Arbetarbladet också skrivit om. Istället för en skylt som tydligt signalerade att toaletten var handikappsanpassad visade nämligen skylten den kritiserade bilden på mannen som smygkikar på den kissande kvinnan.

– Den första reaktionen var att det kanske skulle vara lite lustigt, men sen tänker man "Nämen, hoppsan vad dumt". Både för att bilden är sexistisk men också ur en tillgänglighetssynpunkt, säger Lars-Göran till Metro.

Lars-Göran arbetar med tillgänglighetsfrågor, och menar att skylten kan orsaka flera svårigheter för människor med framför allt kognitiv nedsättning.

– Har man svårt att hitta och kanske förstå vissa saker är det omöjligt att veta att det där är en tillgänglighetsanpassad toalett, säger han.

Hotellet menar enligt Arbetarbladet att bilden i grunden är ett skämt men att de förstår att den inte är lämplig.

– Vi får våra symboler från vår reklambyrå. Tanken är att det ska vara lite humor i det, men vi har själva funderat över det och tycker att den känns lite tokig. Vi kommer byta bort bilden till en mer neutral skylt. I bland blir det fel och då får vi rätta till, säger Mikael Junger, hotelldirektör på Clarion Hotel Winn till Arbetarbladet.► LÄS MER: Aron nådde toppen av Trolltunga – med hjälp av rullstol

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro