ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lars Isovaara lämnar sina uppdrag efter grishånet

TT · 29 Nov 2012
Uppdaterad 29 Nov 2012

SD:s riksdagsledamot Lars Isovaara lämnar sina uppdrag efter de rasistiska utfallen mot en riksdagsvakt, uppger partiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Isovaara har begärt entledigande från sitt riksdagsuppdrag, säger Jimmie Åkesson.

– Det är väldigt svårt att ha förtroende för någonting som sagts från hans sida, säger Åkesson.

– En trovärdighetsfråga. Den information vi fick visade sig inte stämma, säger Jimmie Åkesson.

– Lars Isovaaras trovärdighet är minimal just nu.

– Lars Isovaara kommer att ersättas inom kort. Det finns även personliga problem kopplade till de här händelserna. Därför kommer han också att erbjudas hjälp av partiet, säger Jimmie Åkesson.

– Vi hade ingen anledning att inledningsvis ifrågasätta honom. Vi agerade utifrån den information vi hade, nu har vi annan information, säger Åkesson.

Åkesson fick också frågor kring Erik Almqvists framtid i partiet. Där gavs inga nya besked. – Han funderar över sin framtid och vi funderar över hans framtid, säger Åkesson.

Partiledaren blev hårt pressad av reportrar om han hade läst det pressmeddelande som skickades ut i går, där det stod att Isovaara utsatts för "en grov stöld av två personer med invandrarbakgrund". – Vad har det för betydelse? Nu agerar vi utifrån den nya information som vi har.

Åkesson fick också frågan om Isovaaras rasistiska kommentarer haft betydelse för avgången, eller om det bara handlar om Isovaaras trovärdighet. – Det finns olika uppgifter om vad som har sagts. I just det här fallet så är det trovärdigheten om vad han sagt som jag ifrågasätter, säger Jimmie Åkesson.

Åkesson fick också frågor om det är möjligt för Isovaaras ersättare, den förtalsdömde Markus Wiechel, att företräda partiet.

Markus Wiechel, 24, år har fyra gånger stämts för texter som publicerats på hans blogg. Två gånger har han fällts.

I juni 2011 fälldes han i Göta hovrätt för att han på sin blogg pekat ut en man med namn och påstått att denne deltog i en attack mot ett SD-möte i Eslöv 2006.

I ett annat fall fälldes Wiechel för att en annan man, i en kommentar på bloggen, pekats ut som dömd för brott. Eftersom bloggen var modererad krävdes godkännande av kommentarer och Wiechel gjorde sig skyldig till förtal trots att han inte skrev texten, enligt hovrättens dom i april 2011.

Båda gångerna fick Wiechel betala 5 000 kronor i skadestånd till de utpekade, samt rättegångskostnader.

– Om man tittar på vad det är han är dömd för handlar det om saker som skrivits på hans blogg. Vi bedömer inte det så allvarligt att han inte kan företräda partiet, säger Åkesson.

Att försätta sig i den här situationen, att förolämpa en vakt och att vilseleda var Lars Isovaaras stora misstag, framhöll Jimmie Åkesson på presskonferensen.

"Jag inser att mitt uppträdande gör det ohållbart att företräda partiet. Jag tar mitt ansvar för det inträffade och har därför begärt entledigande från mitt uppdrag som ledamot av Sveriges riksdag", säger Isovaara själv i ett skriftligt uttalande från SD.

Enligt pressmeddelandet kommer han inte att göra några ytterligare uttalanden i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro