ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lars tog sitt liv – nu ställs hans chefer inför rätta

Metro · 11 Nov 2013
Uppdaterad 11 Nov 2013

Efter 30 år som socialsekreterare tog Lars Persson, 53, sitt liv. I dag ställs två av hans chefer inför rätta i en unik rättegång, misstänkta för att ha vållat hans död genom kränkande särbehandling.

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Perssons änka Maria Lundqvist Persson.
Lars Perssons änka Maria Lundqvist Persson.Foto: SVT

De sista åren arbetade Lars Persson i Krokoms kommun i Jämtland. Enligt hans änka, Maria Lundqvist Persson, var det ett jobb som han tyckte var viktigt och var stolt över.

Förändringen skedde när han hösten 2009 fick en ny chef.

– Han kände sig ifrågasatt och blev fråntagen arbetsuppgifter och blev mer och mer osäker. Han tog det hårt och kände sig särbehandlad, säger Maria Lundqvist Persson till SVT.

Konflikten ledde till att en mobbningsutredning inleddes. Den utfördes av en av de nu åtalade cheferna, som konstaterade att det inte alls skett någon särbehandling. Däremot fick Lars Persson veta att han riskerade att få en varning.

– När han hämtade mig efter jobbet den dagen så var det som om något i ögonen slocknat. Först hade han ju tyckt att det var orättvist och velat försvara sig men ju längre tiden gick desto mer började han klandra sig själv: ”De har nog rätt, jag är nog så dålig som de säger”, berättar änkan för SVT.

Den 10 juni 2010 begick Lars Persson självmord. Två av hans chefer har nu åtalats för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Enligt åklagaren har de inte fullgjort sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen, vilka innebär att de har en skyldighet att förebygga och förhindra ohälsa och kränkande behandling.

Rättegången inleds i dag i Östersunds tingsrätt. Cheferna förnekar brott och menar att de vidtagit en rad åtgärder för att förbättra Lars situation på arbetsplatsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro