ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larsson tar ingen ledarroll

Niclas Johansson/TT · 30 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Landslagets store vinnare föredrar att låta spelet tala

klar

Artikellänk är kopierad

Dubbel spansk mästare, Champions League-vinnare och superinhoppare. Henrik Larsson, 34, må vara mycket – men knappast landslagets fadersfigur på det konventionella sättet.

Från sidan kan man tycka att all rutin, all succé, hans professionalism och hans sätt att se på träning och fotboll skulle göra ”Henke” till en självklar lagkapten och ansvarig för att slussa in de nya spelarna i landslaget. Men sanningen är en annan. – Är det någon som frågar så står jag så klart till hands, men mer än så är det inte, säger Larsson. – Det finns liksom inte så mycket att förklara. Det är smarta killar det här. Landslaget har just haft sitt andra träningspass sedan den sista ledigheten inför VM, och Larsson har återigen varit fullt koncentrerad i nästan en och en halv timme.

ETT FÖREDÖME När andra stundtals kan verka loja och ofokuserade ser Larsson till att vara distinkt vid varje avslut, varje inlägg och varje nick. Vid sidan om planen är han ett föredöme – men inte den pådrivare och erfarenhetsspridare som man skulle kunna tro. – Jag pratar med Zlatan, jag pratar med Kalle (Svensson), jag pratar med alla. För mig är det ingen skillnad. Visst, ser man någon som är lite mer nervös än vad han borde vara så säger man till, precis som Rolle Nilsson gjorde med mig under VM 94, men det skulle alla göra, säger han. Sedan det första stora mästerskapet i USA 1994 har Henrik Larsson – trots flera längre skadeuppehåll – varit med i fyra till, och har lärt sig vad som är viktigt att tänka på.

TAR EN GOLFRUNDA Att inte göra så stor sak av varje match är en sak, att se till att ha roligt vid sidan om planen en annan. – Det gäller att försöka leva så normalt som möjligt, även under ett mästerskap. Det är skönt att läsa en bok eller ta en golfrunda, säger han. Några råd till de unga har han faktiskt: – Jag var 22–23 år under VM 94 och var väldigt försiktig. Det gäller att ta för sig, även om man är ung. För då kommer chanserna.

klar

Artikellänk är kopierad

Niclas Johansson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro