ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läs alla världens tidningar gratis

Kristoffer Rengfors · 20 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
På Mygazines laddas de senaste numren av mängder av populära tidningar.

På Mygazines laddas de senaste numren av mängder av populära tidningar.


klar

Artikellänk är kopierad

Sanna Wolk är juris doktor i immaterialrätt vid Stockholms universitet.
Sanna Wolk är juris doktor i immaterialrätt vid Stockholms universitet.
Mygazines läsare gör det enkelt att läsa tidningarna i hög upplösning. Klicka på bilden för större version.
Mygazines läsare gör det enkelt att läsa tidningarna i hög upplösning. Klicka på bilden för större version.

Tänk dig en sajt där alla världens tidningar och magasin finns att läsa gratis. På Mygazines laddar användarna upp tidningar från världens alla hörn.

Mygazines har fått amerikanska tidningsförlag att se rött. Sajten lanserades så sent som i slutet av juli men har redan över 16 000 användare. IDGs tidning PC för Alla blev första svenska tidning att hamna på sajten. Användarna på Mygazines uppmanas att själva dela ut tidningar, något som är olagligt. Men att läsa vad andra lagt ut är inget brott enligt Sanna Wolk, juris doktor i immaterialrätt vid Stockholms universitet. – Som användare gör man i princip inget fel om man läser materialet direkt på nätet. Men de som laddar upp tidningarna bryter mot upphovsrätten, säger hon.På Mygazines.com ligger de senaste numren av populära tidningar som Wired, Sports Illustrated, Cosmopolitan, Time, Glamour och People. Alla inlästa i högupplösning och enkla att läsa direkt på skärmen. Än så länge finns allra flest tidningar på engelska, men i takt med att sajten sprids över världen dyker även tidningar på andra språk upp.Användargränssnitt är av hög kvalité och det är enkelt söka efter en specifik artikel eller tidning. De senaste numren laddas upp av någon av de över 16 000 användarna nästan omedelbart efter att en tidning hamnar i handeln.– Från ett användarperspektiv är det här väldigt tacksamt. Det är som att stå i tidningskiosken och bläddra bland alla tidningarna. Men från ett upphovsrättsperspektiv är det givetvis inte alls bra, säger Sanna Wolk.Magasinsbranschen har till skillnad från musik- och filmindustrin varit relativt skonad från att behöva tampas med internetpirater, ända tills nu. Men sedan Mygazines dök upp i juli har den amerikanska och brittiska förlagsindustrin gått i taket. Flera stora tidningsförlag förbereder sig nu för att stämma det karibienregistrerade postboxföretag som driver sajten. Bland dem som redan ligger i startgroparna för att ge sig efter Mygazines är Time Warner, som ger ut Sports Illustrated, och förlaget bakom The Economist. Men att förlagsindustrin ska lyckas stänga ner sidan inom en snar framtid är föga troligt. Framförallt eftersom Mygazines ligger på svenska webbhotellet PRQ, som drivs av en av grundarna bakom ökända fildelningssidan The Pirate Bay. – Det tar tid att stoppa sådana här sajter när de ligger hos en operatör som inte är intresserad av att ta ner sidan. Det är bara att titta på The Pirate Bay där det inte ens har blivit någon rättegång ännu, säger Sanna Wolk.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro