ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läs böcker – få ett längre liv

Natalie Demirian · 5 Aug 2016
Uppdaterad 5 Aug 2016
Läs böcker om du vill leva längre, enligt den färska studien. 

Läs böcker om du vill leva längre, enligt den färska studien.  Foto: TT


Läser du mycket böcker? Då lever du två år längre i genomsnitt än de som inte gör det, visar en ny forskning från Yales universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

I studien har man, enligt New York Times, forskat om vilket samband läsning har med livstiden, skriver SVT.

3635 personer över 50 deltog i studien. Man kom fram till att de som läser upp till 3,5 timmar i veckan hade 17 procent lägre sannolikhet att ha dött när uppföljningen gjordes 12 år senare, medan de som läste mer än så hade hela 23 procent lägre sannolikhet att dö.

LÄS MER
Fem perfekta böcker att läsa i hängmattan

– Personer som läser så lite som en halvtimme om dagen hade en påtagligt högre chans att leva längre än de som inte läste alls, säger Becca R Levy, professor i epidemiologi på Yale, enligt SVT.

Även när de i studien tog hänsyn till variabler som utbildning, inkomst och mycket annat så kvarstod den ökade sannolikheten att leva längre. Studien visar också att det finns en viss förlängd livslängd för de som läser mycket tidningar och magasin, men inte lika omfattade som för de som läser böcker.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro