ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läs här vad singeltjejer helst vill ha hos en man

Caroline Engvall · 13 Maj 2011
Uppdaterad 13 Maj 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu längtar fler singelkillar än singeltjejer efter att bilda familj. Enligt en amerikansk undersökning ville killarna i åldrarna 21 till 34 år ha barn i högre grad än de jämnåriga singeltjejerna. I åldergruppen 35 till 44 ville 27 procent av männen ha barn, men bara 16 procent av kvinnorna.

Det är ovanliga siffror, eftersom flickors hjärna mognar ett par år tidigare än pojkars, men reaktionen ligger i tiden. – Numera inser kvinnorna mer vad livet har att bjuda på jämfört med för en eller ett par generationer sedan när många kvinnors roller och ­livs­förväntningar var ytterst begränsade, säger Åke Påls­hammar vid Institutionen för psykologi vid Uppsala universitet.

Kvinnor söker alltså mer njutning i dag. I kroppen finns de njutningsbringande systemen mitt i hjärnan, sådana som också kopplas in vid förväntningar om sex, vid passionerad kärlek och matnjutningar. – Numera får kvinnor alltså oftare ”pirr” vid tanken om att kunna göra sådant som tidigare bara var förbehållet mannen, medan männen kanske är lite överstimulerade, men även frustrerade av alla krav som ställs på dem i dag, säger Åke Pålshammar.

Överstimulering

för män som blir ”mätta” på äventyr händer en sorts överstimulering som får amygdala i känslosystemet (amygdala reglerar rädsla, ångest, oro och liknande känslor) att styra mer än belöningssystemet när det gäller att ge sig ut och ta för sig av äventyren. Då kan en motreaktion komma, som innebär just val av en ”tryggare” form av äventyr, med just barn och familj i första hand och andra äventyr i andra.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro