ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läsare avslöjar: Så många har vi kysst

Ana Udovic · 16 Feb 2017
Uppdaterad 16 Feb 2017
Vad är egentligen en kyss? Det är inte självklart.

Vad är egentligen en kyss? Det är inte självklart. Foto: Eva Fallström


Tre personer berättar om första kyssen – och avslöjar hur många de har kysst i livet.

klar

Artikellänk är kopierad

När i livet kommer den första kyssen? Ja, det är ju helt olika för olika personer. Men i en amerikansk undersökning gjord på 600 personer var genomsnittsåldern för kyssdebut 15 år. I livet hade personerna kysst i snitt 19 personer, och när undersökningen gjordes kysste personerna någon ungefär 30 gånger i veckan.*

Vad är egentligen en kyss? Det är inte självklart. Men många menar många att kyssar är när läpparna möter den andras läppar med munnen lite öppen, och att tungorna rör varandra.

– Man kan börja med att snudda vid varandras tungspetsar och med små rörelser röra sig djupare in och ut i varandras munnar, fram och tillbaka, säger Pelle Ullholm.

Alla har lite olika sätt att kyssas på, menar han, men gemensamt är man särar på läpparna och rör tungan och läpparna. Man kan kyssa varandra med mjuka, avspända läppar och med munnen halvöppen eller lite mer öppen och sedan låta tungorna mötas.

– Många tycker att en bra kyss är när både gör saker med tunga och läppar, när man liksom uppfinner rörelser i stunden och tillsammans. Testa att stryka med tungspetsen försiktigt på insidan av den andres läppkant, eller att nafsa eller suga varandra lite lätt på läpparna, säger Pelle Ullholm.

Men det finns en del saker att undvika. Som att bitas så det gör ont – det gillar de allra flesta inte. Inte heller är det skönt om tänderna slår emot varandra. En helt öppen, gapande mun brukar inte heller vara så behagligt, eftersom den man ska kyssa då blir blöt runt hela munnen. Ingen helikoptertunga som vispar runt!

Den amerikanska psykologiprofessorn Sari M van Anders från Michigan University forskar i testosteronhalter i kvinno- och manskroppen. Hon har konstaterat att hångel (cuddling) och samlag (intercourse) höjer testosteronnivån lika mycket. Testosteron hänger ihop med vår förmåga att bli upphetsade. Hon tror att upphetsningen hänger ihop med att hångel inte ger så många givna förväntningar och löften.

– Det känns friare. Dessutom är det en stark upplevelse. Våra läppar är känsliga och att vara inne i någon annans mun, i det våta, framkallar mycket känslor, säger Pelle Ullholm.

Kyssar är spännande eftersom de ofta är bland det första många gör med en ny partner. Kyssen skapar intimiteten.

– Det finns de som väljer att inte kyssa så mycket i rena sexuella möten för kyssar känns mer intimt, intensivt och passionerat än många andra sexuella handlingar, säger Pelle Ullholm.

Enkät: 

• Minns du din första kyss?

• Hur många har du kysst i livet?

• Hur många kyssar har det blivit senaste veckan, ungefär?

Per Forsberg, 58, arkitekt, har två utflugna barn, bor med sin fru i Stockholm:

• Jag minns! Jag gick i sexan. Det var i leken ryska posten som jag fick min första lite blötare kyss. Vi var tre killar och tre tjejer som lekte, och tjejerna var mest på. Själv var jag ganska blyg och tyckte mest att det var lite skämmigt. Men det har ändrat sig nu!

• Jag har nog kysst omkring 40 personer totalt i livet.

• Massor! Minst 50 kyssar senaste veckan, dels för att vi varit ifrån varandra. Sedan har min fru har sett tv-serien Skam och blivit inspirerad av allt kyssande där.

Vibeke Bildt, 65, egenföretagare i ekonomi, ensamstående med två katter, bor i Huddinge:

• Ja, den minns jag. Jag var elva år och gick på mellanstadiet. Jag kysste klassens blygaste pojke, och tyckte att jag gjorde honom en tjänst! Kyssen var kanske inte helt lyckad och mer som en puss, men hur mycket kan man begära av en elvaåring?

• Ett 50-tal personer, max.

• Senaste veckan har varit helt kyssfri.

Camilla Blom, 44 år, bor i Borlänge med sina tre döttrar, 21, 19 och 17 år.

• Japp, med skräckblandad förtjusning. Det var hemma hos en kille som var äldre än jag, han var 20 och jag 15. Det var mysigt, äckligt – en annorlunda närhet till en person.

• Ett 20-tal.

• Ingen, haha.

* Undersökningen gjordes av psykologiska institutionen vid universitetet i Wisconsin, av bland annat doktoranden Ashley E Thompson. Snittåldern på deltagarna i enkäten var 32 år. (Observera att i engelskan är det ingen språklig skillnad mellan pussar och kyssar.)

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro