ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lassgård

Stockholm petter sundsten · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Namn: Rolf Lassgård Yrke: Skådespelare. Ålder: 53 år i mars. Familj: Fru Birgitta, barnen, Ida, 25, Hanne, 21, och Anton, 14. Bor: I Gävle. Aktuell: I den danska filmen ”Efter bröllopet”, som nominerats till en Oscar för bästa utländska film. I SVT1-thrillern ”Brandvägg”, där han återigen spelar kommissarie Kurt Wallander.

FÖRSLAG PÅ FRÅGOR

• Grattis! Kanontack! Det är fantastiskt roligt.

Det är andra gången du blir Oscarsnominerad. Hur var det den här gången? Nu visste vi att vi var på gång, eftersom juryn sa förra veckan att nio filmer fanns kvar. Men jag kände otrolig glädje. Jag satt på ett tåg på väg hem då jag fick reda på det. D

• Blir det Oscarsgalan igen? Det har jag ingen aning om. Det är en dansk film och jag vet sen förra gången att det finns ett antal biljetter och det är några andra som står i kö för dem.

Men förra gången fick du gå. Vad minns du mest? Jag minns att den röda mattan var gigantisk, den var som en parkeringsplats. Sen var limousinkön absurd.

De har väl speciella ”insittare” under galan? Det stämmer. Under sändningen får inga platser vara tomma. Om man ska gå på toaletten får man bara göra det i reklamavbrotten eftersom det inte får röra sig i publiken under galans gång.

• Fick du någon av de omtalade godispåsarna med massa sponsorpresenter då? Nej, jag fick ingen sådan.

• Vad betyder nomineringen för dig personligen? – Personligen betyder det att en film som är fantastisk att jobba med blir uppmärksammad blir den milstolpe man vill att det ska bli.

Vad tror du Oscarsjuryn gillar med ”Efter bröllopet” – Det oförutsägbara och det gripande i historien. Den är inte svart på vitt och allt har två sidor. Rollen jag spelar driver att ganska otäckt spel, men har gör det av en godhetstanke.

Ja, han är emellanåt genuint osympatisk. Vad är roligast att spela – ett svin eller en mjukiskille? – En osympatisk karaktär har mer synliga uttryck. En som beter sig som ett svin han handlar. En trevlig person är svårare eftersom det inte är lika tydligt.

• Vad tycker du om regissören Susanne Bier (Pensionat Oskar, Livet är en schlager). Jag är sett alla hennes filmer så det var som en dröm som kom sann då hon frågade om jag ville spela den här rollen.

Varför lyckas hon så bra med sina filmer? Dels tror jag hon har hittat ett gäng som hon funkar med, allt från skådisar till fotografer. Hon har en modighet att berätta historier på ett nytt sätt.

• Vad gör du annars just nu? Jag har precis satt igång med min sista Wallanderfilm där han är mer ung. Gustaf Skarsgård spelar den unge Wallander.

• Hur går det med Jägarna2? Ingen aning!

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm petter sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro