ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lästips: 10 böcker om artister – av artister

Gustaf Larsson · 12 Apr 2018
Uppdaterad 12 Apr 2018
Rikard Wolff, Marie Fredriksson och Patti Smith är tre artister som släppt gripande biografier.

Rikard Wolff, Marie Fredriksson och Patti Smith är tre artister som släppt gripande biografier. Foto: Pressbilder


Silvana Imam är den senaste i raden artister att släppa en självbiografisk bok. För den som vill komma in på djupet och lära känna sina favoritartister finns det få bättre sätt än att läsa deras egna ord. Här listar Metro 10 självbiografier skrivna av artister, om artister.

klar

Artikellänk är kopierad

”Silvana” (2018), av Silvana Imam

Hon har revolutionerat den svenska hiphop-scenen, deltagit på Sveriges största turné – Håkan Hellströms ”Rullande åska” – vunnit de flesta svenska musikpriser och medverkat i en Guldbaggebelönad dokumentär om sig själv. Nu har hon släppt boken ”Silvana” där vi kommer ytterligare ett steg närmare människan och artisten Silvana Imam.

”M Train” (2016), av Patti Smith

Efter succémemoarerna ”Just kids!” följde Sverigeaktuella Patti Smith upp det hela med ”M Train” som kom ut 2016. Boken inleds och avslutas i ett hörn på hennes stammisfik i New York. Där sitter hon flera dagar i veckan och för servettanteckningar, reflekterar om minnen, kärlek och drömmar. Boken är också precis det – en inblick i Patti Smiths inre tankar.

”Sjung ditt liv: Alla låtar och en massa bilder” (2016), av Håkan Hellström

Efter att ha sålt ut Ullevi tre, nästan fem, gånger och släppt musik som berört allt i från unga tonåringar till nostalgiska femtioplussare är Håkan Hellström en av Sveriges mest populära artister. I boken finns texter till närmare 90 av hans låtalster samt foton från såväl konserter som på gatan i New York och Göteborg.

Silvana Imam medverkar både i ”Silvana” och antologin ”Third culture kids”. Foto: Nordstedts förlag och Paul Edwards
Silvana Imam medverkar både i ”Silvana” och antologin ”Third culture kids”. Foto: Nordstedts förlag och Paul Edwards

”Kärleken till livet” (2015), av Marie Fredriksson och Helena Von Zweigbergk

Marie Fredriksson berättar i en gripande biografi om hur det är att drabbas av cancer i ung ålder, och hur samma sjukdom bemöts av kvällstidningar vars reportrar smyger bland buskarna utanför hennes hem. Hon berättar också om läkare och advokater som vill prata om hennes kändisskap snarare än hennes sjukdom, eller rättsfallet i fråga.

”Love, Janis” (2005), av Laura Joplin

Janis Joplin, rockens drottning, porträtteras av hennes syster Laura Joplin om ett liv bortom hennes framgångsrika musikkarriär. I boken berättar Laura Joplin om drogerna och alkoholen som till slut ledde till att rocklegendaren miste livet redan som 27-åring. Boken är en fin skildring där Lauras kärlek till sin syster ofta lyser igenom i formuleringarna.

”Rikitikitavi” (2012), av Rikard Wolff

Rikard Wolff tar med läsarna hela vägen från uppväxten i Gubbängen, via teaterhögskolan, till ett liv som artist och skådespelare. Rikard Wolff var fram till sin död 2017 en skicklig och omtyckt berättare, som blir tydlig i ”Rikitikitavi”. Han berättar varmt om familj, vänner, kollegor och tidigare kärlekar som alla haft ett stort avtryck på honom.

”Dancing with myself” (2014), av Billy Idol

Billy Idol berättar i självbiografin ”Dancing with myself” om det som formade punken på 1970-talet. En bok som snuddar vid hans dekadenta liv på sidan om framgångarna, men som mestadels avhandlar hans musiknördiga personlighet. Ett starkt parti är när han skildrar en klassisk sommar 1976 när alla, som han skriver, helt plötsligt startade punkband.

Patti Smiths servettanteckningar samt David Bowies samlade intervjuer är två måsteläsningar. Foto: Sjösala och Brombergs förlag
Patti Smiths servettanteckningar samt David Bowies samlade intervjuer är två måsteläsningar. Foto: Sjösala och Brombergs förlag

”David Bowie : den sista intervjun” (2017), av David Bowie med flera.

Konceptet har vi sett förut, en artist samlade intervjuer i bokform, men inte en sådan som den om Bowie. I boken får vi bland annat ta del av hans allra första intervju som 16-åring, liksom den allra sista han gjorde innan sin död 2016. I samtalen pratar han om sin tuffa uppväxt, musikskapande, drogmissbruk, mode, sexualitet och mycket, mycket annat.

”Third culture kids” (2017), av Ra Hidaya Modig (ett samlingsnamn för 41 författare)

Hiphop-kollektivet Respect my hustle (RMH) har format artister som Adam Tensta, Silvana Imam och Cherrie. Grundaren av RMH, Babak Azarmi, har till boken samlat 41 personer som berättar hur deras liv påverkats av att vara ett ”Third culture kid” – det som på 1950-talet var ett uttryck för barn som växte upp i ett samhälle som från början inte var deras.

“En droppe midnatt” (2017), av Jason ”Timbuktu” Diakité

”Där jag inte behöver påminnas om mitt hälftenskap. Jag har under så lång tid varken känt mej svensk eller amerikansk, vit eller svart”. Ett utdrag ur boken där Jason Diakité skriver om hur det är inte ha någon tydlig identitet eller tillhörighet. Boken behandlar även hur hiphopen för honom själv, och för många andra, var en tydlig identitetsbyggare.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro