ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Låt dina drömmar slå in på Italiens riviera

Paula MoDIG/tidningen res · 24 Nov 2014
Uppdaterad 24 Nov 2014
Pittoreska hus, stränder, medeltida byar, spännande trädgårdar och ljuvlig mat är bara en del av det som lockar i Ligurien. Här syns byn Vallebona.

Pittoreska hus, stränder, medeltida byar, spännande trädgårdar och ljuvlig mat är bara en del av det som lockar i Ligurien. Här syns byn Vallebona. Foto:  Paula Modig


klar

Artikellänk är kopierad

Naturen i Ligurien är både varierad och storslagen.
Naturen i Ligurien är både varierad och storslagen.Foto: Paula Modig
Fiskebåtar lägger till vid byn Camogli.
Fiskebåtar lägger till vid byn Camogli.Foto: Paula Modig
De pastellfärgade husen i Santa Margherita Ligure är typiska för regionen.
De pastellfärgade husen i Santa Margherita Ligure är typiska för regionen.Foto: Paula Modig
Citrusträd och olivlundar finns precis bakom knuten.
Citrusträd och olivlundar finns precis bakom knuten.Foto: Paula Modig
Strosa i de smala gränderna i   pittoreska San Remo.
Strosa i de smala gränderna i   pittoreska San Remo.Foto: Paula Modig

Många är de svenskar som när en dröm om en tillvaro i Italien. Författaren Paula Modig gjorde slag i saken och  köpte ett litet hus med en köksträdgård i Ligurien. Här berättar hon om sin favoritregion, Italiens Riviera.  

Kyrkklockorna väcker mig med sina små melodier. Jag slår upp fönsterluckorna och möts av Liguriens magiska ljus. Blicken vilar en stund på det frodiga landskapet framför mig, den plats som har blivit mitt andra hem. 

Det var en språkresa till Florens för tjugo år sedan som gav mersmak av Italien. Människorna, maten, kulturen – allt ville jag ha mer av. Jag har sedan den sommaren återvänt så ofta jag har kunnat och rest runt, besökt de klassiska städerna såväl som små byar och trivsamma badorter. Under dessa resor har drömmen om ett eget boende i Italien vuxit fram. Av de platser som jag har besökt, från bergen och sjöarna i norr till Sicilien i söder, så är det ändå något alldeles särskilt med Ligurien. Här möter det lugna livet på landet det mer intensiva i kuststäderna. Landskapet är dramatiskt och vackert. Det unika mikroklimatet med milda vintrar och behagliga somrar är idealiskt för odling av frukt, grönsaker och blommor. Inte konstigt att växthusen sprider ut sig bland kullarna och att det produceras riktigt bra olivolja och goda viner här. 

Här möter oss en trädgård med citrusträd och doftande örter. När vi fortsätter högre upp bakom huset och finner en hel liten olivlund är beslutet fattat. Här vill vi stanna. Detta blev början till nya spännande möten med den generösa lokal befolkningen och kunskap kring ligurisk mat och trädgård. Med vår italienska köksträdgård kom också ett nytt sätt att förhålla oss till mat, att i allt större utsträckning låta säsongens frukt och grönt styra middagsvalet, som man gjort här i alla tider. Ligurien, ett av Italiens minsta landskap, erbjuder stor variation. Inget annat har hav och berg så nära varandra. Vare sig det är palmkantade strandpromenader som lockar eller orörd, stilla bergsnatur så finns allt inom räckhåll. Pastellfärgade hus, stränder, medeltida byar, spännande trädgårdar, vandringsleder, cykling, segling och ljuvlig mat är en del av det som lockar till Ligurien.

Regionen sträcker sig i en vid båge, från franska gränsen i väst till Toscana i öst, och gränsar i norr till Piemonte och Emilia-Romagna. Genom hela regionen finns en mycket vacker kustväg. Kusten erbjuder flera fina sandstränder, såväl som stenstränder. Särskilt kuststräckan väster om La Spezia är fylld av stränder, vissa som bara nås med båt. Växthus med blomsterodlingar dominerar den frodiga kuststräckan mellan Ventimiglia och Imperia. Här finns också flera populära badorter som Diano Marina, Alassio och Finale Ligure. På senare år har även inlandet börjat locka allt fler besökare eftersom det erbjuder oförstörd natur, naturliga laguner och lugna bergsbyar. De gamla, romerska handelsvägarna korsar hela området, och vandring längs dessa är ett populärt sätt att upptäcka inlandet på. Med doft av vilda örter och med lugnet som erbjuds är inlandet centralt för den liguriska själen. En biltur i Liguriens inland är en fröjd. Vägarna kantas av olivodlingar och vinrankor. Här väntar medeltida byar med traktens vin- och olivproducenter och rustika restauranger där familjehedern sätts som garant för den goda maten. Det liguriska köket har utsökta specialiteter och bjuder bland annat på örtdoftande grönsaks- och pastarätter, färska skaldjur samt mustiga grytor.

klar

Artikellänk är kopierad

Paula MoDIG/tidningen res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro