ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Låt ditt barn räkna på fingrarna – det kan förbättra mattekunskaperna

Åsa Larsson · 16 Apr 2016
Uppdaterad 16 Apr 2016
Att träna upp sin fingerkännedom kan till och med vara bra för barnets matematiska utveckling.

Att träna upp sin fingerkännedom kan till och med vara bra för barnets matematiska utveckling. Foto: Montage/Tomas Oneborg/Ardea London


Det gör inget att barn fortsätter att räkna på fingrarna, enligt ny forskning.

klar

Artikellänk är kopierad

Barn blir ibland tillsagda att sluta räkna på fingrarna, men det kan vara ett dåligt råd om du vill att barnet ska bli bra på matematik.

Forskarna Ilaria Berteletti and James R. Booth gjorde en studie i fjol som analyserade området i hjärnan som sysslar med just fingrarna, skriver tidningen The Atlantic. Enligt hjärnforskare så "ser" vi människor en representation av våra fingrar även när vi inte använder dem för att göra en uträkning. Forskarna kunde visa hur "fingerområdet" i hjärnan aktiverades när en grupp 8–13-åringar skulle göra svåra minustal, trots att de inte använde fingrarna.►DEBATT: Skolan ingen plats för smarta barn Ju mer folk fick träna på att uppfatta sina fingrar, desto bättre blev de på matematik, skriver The Atlantic. En 6-årings fingertänkande är en bättre indikator på framtida resultat på matteprov än exempelvis deras testresultat när det gäller kognitiva förmågor.

Tyvärr har många skolor uppfattningen att det är dåligt att räkna på fingrarna, ett slags barnsligt beteende som måste stävjas. Men enligt den nya forskningen är det alltså kontraproduktivt. Det spekuleras även i att fingerkännedom kan vara ett av skälen till att många musikaliska personer även är duktiga på matte.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro