ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Låt exjobbet bli din entrébiljett

Kristian Borglund · 17 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Lucas Dawson drar till Australien för sitt exjobb.

Lucas Dawson drar till Australien för sitt exjobb. Foto: Erik Roxfelt


klar

Artikellänk är kopierad

Vill du öka dina chanser till jobb efter din högskoleexamen?  Planera då valet av exjobb noga – Lucas Dawson hoppas exjobbet ska ge honom jobbet.

Exjobbet blir ofta entrébiljetten ut i arbetslivet. Det visar att du självständigt kan planera, genomföra och presentera ett längre, mer komplext arbete. Och så ger det möjligheter till att skapa värdefulla kontakter.

När Metro träffar Lucas Dawson har han packat och ska precis ge sig i väg till Australien.– Där kommer jag att träffa olika intresseägare inom västra Australiens elsystem, säger han.

Uppsatsen handlar om att undersöka potentialen för koncentrerad solenergi i detta område. Ämnet har stora chanser att leda till jobb, tror han.– Kunskaper på området kommer antagligen att värderas ännu högre de kommande årtionden än hittills. Och jag är också väldigt intresserad av just denna solkraftsteknik. Exjobbet tillåter mig även att utöka mina erfarenheter av strategisk övergripande analys av komplexa system.

Vilken typ av jobb hoppas du på efteråt?– Antingen ett jobb inom solenergibranschen i sig,   eller inom energisektorn i stort. Alternativt att det kan leda till jobb inom fältet systemanalys i en bredare kontext. Jag tittar också vidare på möjligheterna att doktorera.

Metro Jobb: Här har flest jobb efter examen

Syoguiden: Tips och råd inför exjobbet

Här är Lucas 3 bästa tips:

1. Utgå från passionVälj ett exjobb som du är personligen intresserad av. Att göra exjobb är en lång och krävande process och det underlättar enormt att har ett genuint intresse av att veta mer om ämnet.

2. Ta hjälp av lärarnaPrata med dina lärare tidigt om du har en idé. De är där för att hjälpa dig och är ofta väldigt duktiga att peka ut bra val och hur du kan tänka strategiskt när du planerar din ut-bildning.3. Tänk strategisktVälj ett exjobb som utvecklar breda kompetenser som kan vara användbara inom olika arbeten. Tänk inte nödvändigtvis på hur arbetsmarknaden ser ut i dag utan om hur den kan se ut om ett antal år.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro