ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Låt inte rädslorna hindra din karriär

Annika Wihlborg · 23 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Thorbjörn Jensen


Erkänn problemen – dra nytta av dina talanger

klar

Artikellänk är kopierad

Fler tips om jobb och karriär på livshandboken.se
Fler tips om jobb och karriär på livshandboken.se

POTENTIAL. De allra flesta har någon rädsla som hindrar dem i karriären. Osäkerhet eller rädsla för förändring gör att vi ofta väljer det säkra framför det osäkra. För att utveckla sin karriär till dess fulla potential gäller det att våga möta och tackla sina rädslor:

– Om du inte erkänner och tar dig an dina rädslor kan de hindra dig från att dra nytta av dina talanger. Okonfronterade rädslor kan också leda till ångest, sömnbesvär och att man känner sig tömd på energi, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.

Hon menar att alla har ett val: Vill man ha rädslor som stoppklossar i karriären eller vill man göra något åt dem?

– Belöningen för den som vågar möta och ta itu med en av sina rädslor är många. Inte sällan vågar man samtidigt konfrontera sina övriga rädslor, säger Nina Jansdotter.

Fem skräckfaktorer som hindrar dig i yrkeslivet

1. Rädsla för att lyckas

Många människor är rädda att förväntningarna på dem ska öka om de lyckas. Rädsla för avundsjuka och kritik från andra människor kan också bidra till rädslan, liksom att det kan vara ensamt på toppen. Om du exempelvis blir chef kan du inte vara en del i gemenskapen med kollegerna på samma sätt.

2. Rädsla för att misslyckas

Att misslyckas upplevs av många som ett mardrömsscenario. Oftast har man mer att vinna än förlora på att våga pröva något nytt än att låta sig hindras av rädslan för att misslyckas.

3. Rädsla för att tala inför folk

Att tala inför en stor grupp människor kan framkalla panik och kallsvett. Det bästa sättet att komma över den här rädslan är att öva, öva och öva på att tala inför folk i olika situationer.

4. Rädsla för att sälja sig själv

Att våga hävda att man är förmer än andra och att man är värd en viss lön eller är rätt person för ett uppdrag gör att man sticker ut från mängden, vilket kan vara svårt i ett samhälle präglat av jantelagen.

5. Rädsla för förändring

”Man vet vad man har men inte vad man får” är ett klassiskt talesätt. Av rädsla för det okända är det vanligt att man stannar längre än nödvändigt på en position i sin karriär.     

Steg för steg – så övervinner du rädslorna

Erkänn och uttala dina rädslor.Identifiera vilka rädslor som påverkar dig och din karriär. Det är ett viktigt första steg mot förändring.Fundera ut ett ”worst case scenario”. Vad är det värsta som skulle kunna hända om du tar itu med din rädsla?  Fundera också ut ett ”best case scenario”, vad skulle kunna bli den mest positiva konsekvensen?Leta efter avskräckande exempel.Titta i din omgivning om du hittar människor som låter sin karriär präglas av rädsla för förändring eller för att vara framgångsrik. Använd de individerna som just avskräckande exempel och låt det motivera dig själv att ta tag i dina egna rädslor.Utmana dig själv i lagom takt. Sätt upp realistiska delmål och belöna dig själv när du uppnått dem. Om du delar upp din målsättning i delmål så minskar risken att du känner dig misslyckad om allt inte skulle gå enligt planerna. Om du exempelvis är rädd för att tala inför en publik så börja med att prata inför en kollega, gå sedan vidare till att prata inför alla kollegorna i fikarummet och ha som slutmål att våga tala inför många på en stor konferens.Skaffa stöd.Sök kontakt med eller information från andra som delar din rädsla. Kanske finns det ett forum på Internet där fler med samma rädsla samlas eller kanske finns det intressanta böcker i ämnet? Diskutera din rädsla med en coach, mentor eller vän. Att dela sitt problem med andra och inse att man inte är ensam om sin rädsla kan betyda mycket.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Wihlborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro