ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Låt minderåriga sola solarium om de vill

Metro · 23 Sep 2015
Uppdaterad 29 Sep 2015

Foto: Malin Robertson Harén


Alla vet att det kan vara skadligt att sola solarium. Samtidigt måste varje individ få göra sina egna val. Eller ska vi reglera solande på badstränder, klippor och balkonger också, frågar sig folkpartisten Joar Forssell.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige är överreglerat. Varje dag hindras entreprenörer, kreatörer och vanligt folk från att förverkliga sina drömmar. Politiker och byråkrater beskär i välviljans namn den enskildes frihet, mer och mer för var dag som går.

► LÄS MER: Docent i medicinsk strålningsbiologi: Sluta uppmuntra solariesolande

Konsekvensen blir ett torftigt samhälle där valen fattas åt oss av andra och där utvecklingen stannar av. Folk borde få göra lite mer som de vill, även om någon annan ogillar deras val. Tidigare i veckan lämnade miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm sitt remissvar till Sveriges regering om striktare åldersgräns för solarier. Jag röstade emot nämndens förslag att införa 18-årsgräns för solarier och att tvinga fram striktare kontroller.

Detta kan tyckas vara en liten fråga. Den är dock principiellt viktig. Människor måste få fatta beslut efter eget tycke. Politiker kan och ska inte beskära människors frihet varje gång de så behagar. Än mindre så i frågor där de som berörs på sin höjd skadar sig själva. I det aktuella fallet finns dessutom reglerat att god information om risker med mera ska synas på solarierna, alla kunder har alltså varje möjlighet att själv göra ett informerat val.

Dessutom hotar förslaget ett stort antal små entreprenörer. Redan i dag tyngs Sveriges entreprenörer av en enorm uppsjö av krångliga och tveksamt motiverade regler. Varje regel har såklart sin förklaring, men sammantaget blir regelbördan helt orimlig. Konsekvensen är att Sverige har oproportionerligt få medelstora företag. Småföretagen lyckas inte expandera i vårt strikta system.

Alla solarier i hela landet hotas av kravet på 18-årsgräns. Personalkostnaderna kommer att rusa i höjden om varje kund måste visa legitimation. I Lund beräknas kravet kosta upp emot 750 000 kronor per år och solarium, i Stockholm har majoriteten missat att presentera en sådan uträkning. I en tid då arbetslösheten är ett av våra största orosmoln och Sveriges småföretagare kämpar, måste vi i stället ge dem frihet att växa.

Men ett överdrivet solariebruk gan ju ge upphov till farlig hudcancer? Ja, visst är det så, men det kan också en överdriven exponering av vår alldeles vanliga sol. I själva verket är det inte någon större skillnad i hälsovådlighet, det som skiljer är intensiteten. Borde vi också reglera solande på badstränder, klippor och balkonger? Kanske ha statliga spiondrönare som säkerställer att vi inte utsätter oss fara? Nej, detta vore såklart orimligt, men det är där vi hamnar om vi följer regleringsivrarnas tankegång till dess slut.

Människor måste få sköta sig själva lite mer och ta ett eget ansvar över sina liv. Alla använder inte sin frihet till något vi gillar, men vi kan för den sakens skull inte hindra dem från att bruka den. Det behövs ingen 18-årsgräns på solarierna. Överreglering är både orätt och farligt.

Joar Forssell

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro