ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Låt oss äta gratis med barnen i skolan

Metro · 18 Apr 2016
Uppdaterad 18 Apr 2016
Anna Lundgren tycker att man ska få äta gratis pedagogisk lunch. 

Anna Lundgren tycker att man ska få äta gratis pedagogisk lunch.  Foto: Alamy/privat/montage


klar

Artikellänk är kopierad

Jag vill äta med barnen på jobbet. Tycker att det hör till. Det är en del av barnens lärande. Men vill jag betala för det och är det rätt kan man undra? Det här är nämligen min vardag:

Jag kliver in i matsalen, bakom mig kommer ett fnissande, samtalade, intresserat myller av barn som är sugna på lunch. De står i ett led och väntar på att ta sin mat. Vi har det bra. Barnen och vi erbjuds oftast två-tre alternativ att välja mellan.  

LÄS MER
Sluta kalla mig dagisfröken – det heter förskollärare

När vi slagit oss ner sitter jag med sju barn. Jag har hämtat mat. Barnen frågar vad jag har på min tallrik. Jag tog det vegetariska svarar jag. Gillar ni broccoli? Några av barnen svarar ja, någon annan nej. Jag ska ta första tuggan när ett av barnen ber om att få mjölk. Ett annat vill ha vatten. Jag reser mig och hämtar kannan på det andra bordet. Slänger snabbt in några tuggor. Plötsligt nyser barnet som sitter mitt emot. Vad som hamnar i min tallrik vågar jag inte tänka på. Jag böjer mig och hjälper ett barn att dela maten i stället för att fortsätta tänka på baciller. Samtidigt som jag i samma sväng torkar av en snorig näsa. Jag tar några tuggor. Vi pratar vidare om vad vi äter och någon frågar vilken bokstav det är på mjölkpaket. När frågan kommer är jag redan uppe på benen för att hjälpa första barnet som vill ha mera mat. När fem av sju barn vill ha mer mat det blir tre resningar till. Min mat är nu kall. Kan du hjälpa mig att dela frågar ett annat barn. Samtidigt som ett barn meddelar att den strax vill ha hjälp på toaletten. Reser mig igen. Tar med en handske. Det är nummer två som skall tas omhand.

Sätter mig åter igen och hjälper till att bre en knäckebrödsmacka. Min broccoligratäng är nu uppäten. Vi har diskuterat att fisk är ett djur, broccoli är en grönsak. Att färgen på min mat är grön. Barnen har morötter på sin tallrik. Det är orange. Vi pratar om att jag tog mycket morötter, men att de tog lite. Någon har majs och den är gul. Nästa gång lovar en av killarna att smaka på gratängen. Han gillar ju broccoli.

Priset för en pedagogisk lunch varierar i landet. Jag har hört siffror allt mellan 12 till 30 kronor. Själv betalar jag 25 kronor.

LÄS MER
Sluta ta med era magsjuka ungar till förskolan

Jag betalar 25 kronor vad som än händer under min måltid. Å det varierar. I bland handlar det bara om att vi får resa oss ett otaliga antal gånger. Andragånger spyr barnet bredvid dig. Jag får ändå betala 25. Många av oss slutar äta lunch med barnen. Men jag vill äta med mina små vänner. Vi lär oss så mycket tillsammans. Till er som bestämmer – gör så att vi får äta gratis med barnen. Vi jobbar och lär ut saker samtidigt. Barnen är trots allt vår framtid och ni vill väl ändå inte att all personalen ska välja att inte äta med barnen?

Anna Lundgren

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro