ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lata deklareranter kan förlora tusenlappar

Andreas Jelvefors · 24 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Andersson, förlagschef för Privata Affärer.
Anders Andersson, förlagschef för Privata Affärer.Foto: Scanpix

SNABBA PENGAR. Drygt hälften av de 7,2 miljoner svenskar som senast den 2 maj ska lämna in sin deklaration, godkänner sin förtryckta deklaration helt utan ändringar, uppger Skatteverket. I synnerhet är det unga personer, yngre än 25, som väljer den enkla vägen. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar gjort på 7000 svenskar.

Hundratusentals svenskar riskerar därmed att betala för hög skatt.– Yngre personer var inte med om den tiden när alla skulle fylla i sina egna uppgifter och har kanske därför svårare att inse hur det fungerar. Därmed kan de gå miste om avdrag som de är berättigade till eller riskera att betala högre skatt om uppgifterna är fel, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Anders Andersson, förlagschef på tidningen Privata Affärer, är kritisk:– Det är alldeles för enkelt att deklararera. Många faller för frestelsen att godkänna deklarationen med ett sms utan att själva kontrollera uppgifterna, säger han.På Skatteverket vill man tona ner risken för att få betala för hög skatt.– Det är inte vanligt. Men det kan hända att det finns arbetsgivare som glömmer att komma in med inkomstuppgifter om en person, vilket gör att dessa uppgifter inte finns med förtryckt. Då ska man redovisa det själv, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverkets produktionsavdelning.– När det gäller särskilda avdrag så är vår erfarenhet att det förekommer så mycket fel att det är störst chans att det blir rätt om man inte gör några ändringar, fortsätter Kay Kojer.

Men enligt Elisabeth Hedmark ska Skatteverkets uppgifter inte tas för givna. – Man kan förlora tusenlappar om man inte kontrollerar. Även ungdomar kan ha sålt aktier eller fonder med vinst eller förlust. Man kanske även är berättigad till avdrag för kostnader som man haft på grund av att man jobbat på annan ort, säger Elisabeth Hedmark.Minst hälften av alla deklarationsskyldiga väntas i år godkänna sin deklaration via internet, telefon eller sms. För de som gör det helt utan ändringar är det lockande att kunna få tillbaka skattepengar redan före midsommar.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro