ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Latinamerikaner avgör USA-valet

Elisabeth Braw · 30 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Jorge Martinez, from Whitewater, Wisconsin leder en grupp latinamerikanska demonstranter som kräver reformer för immigranter i Milwaukee. 

Jorge Martinez, from Whitewater, Wisconsin leder en grupp latinamerikanska demonstranter som kräver reformer för immigranter i Milwaukee.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Barack Obama må vara halv-afrikan, men i detta presidentval är latinamerikanerna den avgörande befolkningsgruppen.Men på tisdag tänker Rosa Gass (bilden) från El Salvador rösta på John McCain.– Jag litar på honom. Obama är jurist; han är bra på att tala fint. Men många av mina vänner tänker rösta på honom. De flesta av oss latinamerikaner läser inte så mycket om kandidaterna. Folk röstar på den person de gillar mest, berättar Gass, som har varit amerikansk medborgare i 20 år.Latinamerikanerna är USA:s snabbast växande befolkningsgrupp. Idag bor 30,1 miljoner vuxna latinamerikaner här, och dem vill både republikanerna och demokraterna åt.– Latinamerikanerna är USA:s sovande politiske jätte. De är numera landets största minoritet, men språkbarriären och det faktum att alla inte är medborgare gör att de hittills inte har haft så mycket inflytande, förklarar Kenneth Fernandez, professor i statsvetenskap på University of Nevada i Las Vegas.Därför är befolkningsgruppen föremål för intensiv uppvaktning i detta presidentval. Obama har satsat 20 miljoner dollar på spansk TV-reklam och gräsrotsengagemang bland latinamerikaner.

McCains kampanjkassa är mindre, men han har gjort upprepade besök i Nevada och andra swing states med stor latinamerikansk befolkning.– Presidentkandidaternas satsning i detta val är utan motstycke. År 2004 visade republikanernas kampanjer att det lönar sig att investera i latinamerikanska väljare, säger Ellie Klerlein, gräsrotskoordinator på latinamerikanernas riksförbund La Raza.

Latinamerikaner dras ofta till demokraternas fokus på utbildning och stöd för fackförbund, men tycker å andra sidan om republikanernas fokus på religion och fritt företagande.

Varken Obama eller McCain har favoritstatus, men ett ökat valdeltagande tros gynna Obama, vars kampanj därför uppmanar latinamerikaner att registrera sig som väljare. I 2004 års val röstade 7,6 miljoner latinamerikaner.Varför gick det inte bättre för Bill Richardson, som är tre fjärdedels mexikan, i primärvalen? Rosa Gass:– Vi har kommit till USA för att situationen är så dålig i våra hemländer. Det är klart att vi inte vill ha latinamerikanska ledare här.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro