ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Latinorösterna viktigare än någonsin i valet

Elisabeth Braw · 5 Nov 2012
Uppdaterad 5 Nov 2012
Flamencodansare uppträder under en demokratisk kampanj i San Antonio den 25 oktober. 63,2 procent av invånarna i staden är latinos.

Flamencodansare uppträder under en demokratisk kampanj i San Antonio den 25 oktober. 63,2 procent av invånarna i staden är latinos. Foto: Eric Gay/AP photo


I San Antonio utgör latinos en majoritet av befolkningen. De är den snabbast växande etniska gruppen i USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Två och en halv timme bort, på andra sidan den mexikanska gränsen, styr våldet. Här i San Antonio är majoriteten av befolkningen också latinos, men staden är lugn och fredlig.

Till skillnad från andra stora amerikanska städer styrs den också av latinos: borgmästaren är latino, precis som sheriffen och sex av de nio stadsråden. Välkommen till framtiden. Spansktalande är den snabbast växande etniska gruppen i USA.

Enligt amerikanska motsvarigheten till SCB utgör spansktalande 63,2 procent av befolkningen i San Antonio – en av två stora städer i USA där spansktalande nu utgör en majoritet. Den andra är Miami, som länge varit ett hem för många kubaner. De spansktalande i San Antonio är däremot relativt nyanlända.

– Vi har haft en stor tillströmning av immigranter och det har varit en stor kamp för att komma dit vi är i dag, säger Luis Gonzales, en ung Stanfordutbildad advokat som har återvänt till San Antonio för att arbeta och vara mentor åt unga latinos.

– Men nu finns vi representerade på alla nivåer: politiska ledare, näringslivstoppar, läkare och advokater, säger han.

Julian Castro, San Antonios borgmästare, är en annan högutbildad som återvänt till sin hemstad. Det här året betyder spansktalandes röster mer än någonsin tidigare. 24 miljoner av dem är röstberättigade, vilket är en ökning med fyra miljoner sedan valet 2008.

– Om du frågar en ung latino i Texas om han känner sig i minoritet kommer han att säga nej, säger Luis Gonzales.

– Det här är en väldigt spännande tid att vara latino, och unga människor ser det som en fördel, säger han. 

Men majoriteten är dock varken läkare eller advokater.

– Latinos är ryggraden i USA:s ekonomi där de flesta har lågstatusjobb, säger Julio Cotto, vice vd för Nationella spanska institutet.

Unga latinos satsar på politisk karriär

– En väldigt stor del av våra folkvalda politiker här i San Antonio är unga latinos. Jag är 36 år gammal medan mina kolleger är i 20-årsåldern. Och många väljer att återvända hit trots att de kan bosätta sig var de vill, säger Diego Bernal, företrädare i San Antonois stadsfullmäktige.

– Det stör mig inte att bli sedd som en latinopolitiker. Men det är intressant att vi latinos aldrig blir tillfrågade om något i den nationella debatten. Om Rodney King blir misshandlad, ja då konsulterar man afro-amerikanska representanter. Men vi blir aldrig tillfrågade om något såvida det inte handlar om saker som enbart rör oss – till exempel olaglig invandring.

Majoritet röstade på Obama 2008

– Antalet latinoröster ökar för varje år som går. Och andelen latinoväljare kommer fortsätta öka eftersom en stor del av vår befolkning är under 18 år, berättar Arturo Vargas, ordförande för Naleo, en organisation som representerar latinos som  blivit invalda i politiken. 

De flesta latinos i USA är demokrater och hela 67 procent röstade på Obama 2008. Advokaten Scott Martinez representerar dock en växande grupp av latinos som identifirerar sig med Republikanerna.

– För första gången börjar latinos förstå att Demokraterna inte bryr sig om dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro