ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Låtsades vara läkare – behandlade över 1 000 patienter

Hugo Ewald · 22 Mar 2016
Uppdaterad 22 Mar 2016
Personen på bilden har inget med händelserna att göra.

Personen på bilden har inget med händelserna att göra. Foto: Alamy


Under en treårsperiod behandlades över 1 000 patienter i Lund, Landskrona och Svalöv av en man som saknade läkarlegitimation. Det kan SVT:s uppdrag granskning avslöja.

klar

Artikellänk är kopierad

När en man får jobbet som AT-läkare i vid Landskrona laserett påstår han sig ha en läkarexamen som han ska ha tagit i Lund samma år. Men arbetsgivaren får aldrig se något examensbevis, och trots det förnyas hans anställning fyra gånger under tre år av Region Skåne. Det kan SVT:s Uppdrag granskning avslöja.► LÄS MER: Läkare ska ha kidnappat och våldtagit kvinna – åtalas

Först när kliniken fick en ny chef uppmärksammades flera brister hos bluffläkaren. Missade remisser, fel mediciner, tumörer som sades ha tagits bort när de egentligen var kvar och 50 patienter mannen inte skrivit journaler åt. En IVO-anmälning görs och det är då den stora upptäckten görs – mannen har ingen läkarexamen. Han har endast gått sju av elva terminer på läkarlinjen. 

Trots att den falska läkaren gjort försummelser i sitt arbete och äventyrat patientsäkerheten gjorde region Skåne aldrig någon polisanmälan. Det gör heller inte IVO som nöjer sig med att kritisera arbetsgivaren för att ha anställt mannen utan att granska hans utbildning.

Mannen arbetar idag som lärare på en grundskola. Men enligt Uppdrag granskning fortsätter han söka läkarjobb. Hitills har han dock inte fått något.

När Uppdrag granskning kontaktar läkaren säger han att han inte är intresserad av att prata om sin tid som falsk läkare.

Uppdrag granskning sänds i SVT och i SVT Play, onsdag 23 mars klockan 20:00.► LÄS MER: Dömd för barnpornografibrott – får fortsätta plugga till läkare

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro