ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lätt att laga persiskt

Ingrid Arinell · 13 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Maten Maria Masoomi lagar ska inte bara vara vacker och god – den ska räcka till flera.– När man serverar orientalisk och persisk mat är det generöst, säger hon.Inspirerad av sin mamma hon kallar för matkonstnär har Maria Masoomi skapat en bok för både fest och vardag. Syftet med boken ”Marias persiska bufféer” är att den inte bara ska plockas fram för att ge ”exotiska” idéer till 50-årskalaset. Maria Masoomi hoppas att den får utrymme i det svenska vardagsköket.– Det här är mitt sätt att presentera persiska och orientaliska rätter och anpassa dem till svenska smaker. Sådant som tar min mamma två timmar att laga har jag ändrat så att det tar en halvtimme.

Hon har bytt ut råvaror och förenklat. Men de klassiska persiska smakerna finns självklart där, kombinationen av frukt och kött, balansen mellan det söta och sura, till skillnad från den svenska matens sötma och sälta.Att Maria Masoomi är utbildad dietist och kostekonom har inte gått boken obemärkt förbi.– Det ska vara nyttigt men ändå njutbart, säger hon.

Kyckling med fruktfyllning

Smakrik, prisvärd och lättlagad – att fylla kycklingen tar två minuter. 1 stor kyckling 4 vitlöksklyftor1 chilipeppar, finhackad1 tsk salt1 krm vardera av svartpeppar, gurkmeja, ingefära och koriander1/2 krm vardera av kardemumma och kanelTill fyllningen:15 katrinplommon1/2 dl russin (100 g) 1/2 dl zereshk (persiska berberisbär) alternativt torkade lingon, körsbär eller havtornsbär4 torkade fikon3 dadlar (eventuellt)Gör så här: 1. Blötlägg lergrytan i cirka 30 minuter. 2. Blanda ihop fyllningen, fyll kycklingen med den och lägg i lergrytan. Det behövs inget vatten. 3. Lägg vitlöksklyftor och chili i ler-grytan. Tillsätt salt och övriga kryddor.4. Ställ lergrytan med locket på i kall ugn och sätt värmen på 200 grader. Låt grytan stå i cirka 1 1/2 timme.5. Servera med persiskt saffransris. 

Apelsindessert med kanel

En enkel och prisvärd men exklusiv och vacker dessert.

10 mogna apelsiner3 tsk mald kanel3 msk färsk mynta, hackad15 dadlar, strimladeSötsyrlig dressing:1 msk färskpressad lime- eller citronsaft 4 msk flytande honungTill garnering: 1 dl pinjenötter eller 1 dl flagad mandel Några myntablad 1 dl granatäppelkärnor och/eller 1/2 dl    röda vinbär eller blåbärGärna 2–3 färska fikon i klyftor20 physalisfrukter Gör så här: 1. Skala apelsinerna med en vass kniv så att både det yttre orangea och det inre vita försvinner – bara köttet ska bli kvar. Skär dem i fina skivor. 2. Blanda ihop dressingen.3. Rosta pinjenötterna snabbt i torr panna.4. Lägg apelsinskivorna i ett vackert serveringsfat och häll över dressningen. Strö över kanel och finhackad mynta. Sprid de strimlade dadlarna över.5. Garnera med granatäppelkärnor, bär, fikonklyftor och physalis (ta bort bla-den). 6. Strö över de rostade pinjenötterna strax före serveringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro