ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lättare dra in tillstånd för krog som diskriminerar

Stockholm TT · 29 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För att få tillstånd att servera alkohol ska krögaren och den som utsetts till serveringsansvarig genomgå en 40 timmar lång utbildning som avslutas med ett prov. Utbildningen tar både upp skyldigheterna enligt alkohollagen och frågor om diskriminering, föreslår utredaren Kjell Stridsman som på torsdagen överlämnade sitt förslag till folkhälsominister Morgan Johansson. Ges en chans Han föreslår också att utskänkningstillståndet ska kunna dras in tillfälligt, under max en månad. I dag dras tillståndet in för gott, och först efter tre år går det att ansöka på nytt. -Man ska ges en chans att korrigera bristerna, säger Stridsman. Länsstyrelsen föreslås få befogenhet att bedöma om en krog ägnar sig åt diskriminering och därför bör mista utskänkningstillståndet, på samma vis som en krog kan mista tillståndet om den serverar unga eller har manipulerade kassaapparater. -Det kan vara att polisen inlett utredningar, att det finns en serie anmälningar mot en krog eller att man själv gjort iakttagelser. Få fall i domstol I dag kan man ge sanktioner mot en restaurang i samband med diskriminering. Men då krävs det en eller flera domar först. Det är en process som tar tid, och få fall av misstänkt diskriminering går så långt som till domstol.

Utredaren föreslår också att länsstyrelsen får utökad tillsyn över missbrukarvården. -Missbruket ökar och går allt längre ner i åldrarna, samtidigt som missbrukarvården minskar. Det har förekommit allvarliga missförhållanden där missbrukare dött av en överdos i väntan på vård. I stället för att låta länsstyrelserna ta över besluten om tvångsvård från kommunerna föreslår utredaren att tillsynen stärks, bland annat genom tydligare mandat och 30 nya tjänster. I dag har alla länsstyrelser inte ens någon tillsynstjänst som granskar missbruksvården.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro