ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lavin av nya mobbningsgrupper på Facebook

Gustaf Eriksson · 19 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014
Lavin av nya mobbningsgrupper på Facebook

Lavin av nya mobbningsgrupper på Facebook Foto: TT


Uthängningar, rasism och våldsförhärligande bilder fick Facebook att stänga ner den mycket populära gruppen. Men omedelbart kom en ström av kopior. Den största har nu över 11 000 medlemmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilder på döda kroppar. Länkar till artiklar på främlingsfientliga hatsajter och videor med grova rasistiska påhåpp. Uthängningar, massor av könsord och en mängd mobbningsinlägg som spyr hat över andra människor. 

Den snabbväxande Facebookgruppen är en spegel av den mycket populära grupp som Metro rapporterat om tidigare. Gruppen beskrivs helt öppet ha som mål att fortsätta den nerstängda föregångarens verksamhet.►LÄS MER: Facebookgrupp sprider bilder på brottsoffer►JACK WERNER: En av de mest urspårade svenska nätplatserna

”Alla som anmäler rasism inlägg och dylikt, skit i att anmäla för dessa inlägg kommer inte att tas bort,” skriver en person på gruppens sida.

Gruppen växer explosionsartat. Under en period på onsdagseftermiddagen tillkom över 100 medlemmar i timmen. Vid 18-tiden hade gruppens medlemstal passerat 11 000. Många av dem är unga.

Dessutom finns en rad liknande grupper, vars medlemsantal också ökar snabbt.

Enligt Jan Fredriksson, talesperson för Facebook i Sverige, är den sociala jätten helt beroende av att användare anmäler olämpliga grupper för att kunna agera.  – Vi övervakar inte några grupper per automatik, utan vi agerar bara manuellt på anmälningar som kommer in, säger han.

När det gäller kopiorna av den avstängda gruppen kan det dock finnas en annan lösning.  – Det finns tekniska möjligheter för att flagga grupper som har liknande namn som redan avstängda grupper. Men det går inte att nå 100 procent rätt, säger Jan Fredriksson.

Enligt Ann Frisén, professor vid Göteborgs universitet och expert på nätmobbning, finns problemen som ligger till grund för destruktiva Facebookgrupper oftast inte på internet.  – De som skriver kränkande inlägg känner ofta varandra via skolan eller på annat sätt, vid sidan av nätet.  – Då är det oerhört viktigt att skolan och föräldrarna agerar och pratar med ungdomarna hur man ska bete sig på internet, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro