ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lavinartad ökning av klotter i Göteborg

Peter Löwendahl-Nyrén · 12 Mar 2012
Uppdaterad 12 Mar 2012
Här skrämde Oliver och Christopher bort klottrarna från spårvagnen de målade på. Och de tycker att  fler borde reagera när de ser klottrare. – Jag tycker att man ska ingripa efter förmåga, och ringa  polisen i alla fall, säger Christopher.

Här skrämde Oliver och Christopher bort klottrarna från spårvagnen de målade på. Och de tycker att  fler borde reagera när de ser klottrare. – Jag tycker att man ska ingripa efter förmåga, och ringa  polisen i alla fall, säger Christopher. Foto: Christina Blom


Antalet anmälningar mot klotter i Göteborg ökar lavinartat – men bara ett fåtal ärenden leder till åtal. Polis: Vi är inte speciellt stolta över uppklarningsprocenten”

klar

Artikellänk är kopierad

År 2010 anmäldes 6 460 fall av klotter i Göteborg. 2011 anmäldes 11 020 fall. Och ökningen fortsätter i år.

– De första två månaderna har anmälningarna nästan fördubblats, jämfört med tidigare, säger Thomas Petersson, analytiker på polisen i Västra Götaland.

Vad ökningen beror på är inte helt klarlagt, men Thomas Petersson ser två anledningar. Dels klottras det mer, och dels anmäler kollektivbolagen mer. Det är dock inte många av anmälningarna som leder någonstans. Av anmälningarna 2011 var det 398 som skickades vidare till åklagare och ledde till åtal, under 5 procent. Genomsnittet för uppklarade brott i Västra Götaland låg samma år på 42 procent. 

– Vi är inte speciellt stolta över uppklarningsprocenten, samtidigt är det svårt att utreda klotter, man måste nästan komma på dem när de står och klottrar, säger Thomas Petersson. 

Det handlar också om stora kostnader. Varje år kostar klottret skattebetalarna i Göteborg uppåt 20 miljoner kronor, en summa som alltså kan öka ytterligare om de ökade anmälningarna visar sig bero på ökat klottrande. Mest drabbat är Göteborgs spårvägar som i fjol lade nära 9,5 miljoner kronor på att sanera klotter. Trafikkontoret lade 6,1 miljon kronor.

– I detta ska det ingå allt som är kopplat till klotter, rengöring, sanering och så vidare. Det är en ganska bra fingervisning kring var det ligger. Och det är ju pengar som betalas av de olika förvaltningarna, säger Katarina Olsson, ansvarig för information på Göta Lejon.

Attackerades av klottrare

När Oliver och Christopher för en vecka sedan passerade spårvagnshållplatsen Dr Sydows gata på väg hem till en kompis, sprang de på ett gäng på åtta–tio personer som var i full färd med att klottra ner spårvagnen som stod inne. De reagerade direkt, ringde polisen och försökte skrämma bort gänget. I stället gick en av klottrarna till motattack och sprejade Oliver i ögonen med pepparsprej eller tårgas. Trots det ångrar de inte att de ingrep.

– Jag är så jävla trött på klottrarna, det kostar skattebetalarna så mycket pengar, säger Oliver.

Han skulle önska att fler människor vågade säga ifrån när de ser något.

– Så att de vet att folk bryr sig. De flesta går ju bara förbi, och det vet klottrarna om, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl-Nyrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro