ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lax

Stockholm Mona Johansson · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svensk lax med asiatisk touch

Detta är en förrätt som är mycket fräsch, smakrik och samtidigt ganska enkel att göra. Jag tycker också det är ganska roligt att kombinera svenska och asiatiska råvaror och tillagningssätt. I detta recept representeras Sverige av bla ansjovis och potatis. Laxen som påminner lite om sashimi får stå för det asiatiska inslaget ihop med den syltade fänkålen. Eftersom laxen i princip serveras rå är det viktigt ur hygienisk synpunkt att du låtit laxen varit fryst innan tillagning. För dig som är noga med att inte äta för fet mat borde denna rätt vara perfekt. Dessutom går det ju jättebra att servera den som en huvudrätt om man vill genom att förslagsvis komplettera med en liten sallad på gurka, rädisor och små färskpotatisar.

Sotad lax med potatis- och ansjoviscrème och syltad fänkål

4 port

Lax 200g mittbit (ska ha varit fryst) 2tsk salt 1 tsk socker

Gnid in laxen med salt och socker och låt den rimma i 2 timmar. Hetta sedan upp en gjutjärnspanna tills den är i princip glödgad. ”Sota” sedan laxbiten i pannan ca 30 sekunder på båda sidor utan något matfett. Lägg därefter upp laxen på en tallrik och låt svalna. Vid servering skär du laxen i 0,5 cm tjocka skivor.

Potatis- och ansjoviscrème 1 st varm kokt potatis 2 msk crème fraiche 3 ansjovisfiléer 1 äggula 3 msk matolja salt och peppar

Lägg potatis, crème fraiche, ansjovis och äggulor i en matberedare. Mixa allt slätt och tillsätt sedan matoljan i en tunn stråle. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

Syltad fänkål 1 fänkål tunt hyvlad 2 msk ättika 4 msk socker 4 msk vatten

Koka upp ättika, socker och vatten och häll lagen över den hyvlade fänkålen i en bunke. Låt det svalna och häll av lagen före servering.

------------------------ I RUTAN….

Steka? Halstra? Sota? Baka?

Det finns ju många olika sätt att tillreda en råvara. Tänk på att du ska låta pannan bli riktigt varm innan du steker en råvara. Annars får du ofta en tråkig och smaklös stekyta. Genom att halstra eller ”sota” undviker du fett i matlagningen eftersom halstra just betyder ”steka på hög värme utan fett”. Du kan även minimera användandet av fett genom att försiktigt gnida in råvaran i lite olja och baka den färdigt i ugn. ---------------------------

Vintips

Till laxen som har viss fetma i sin karaktär och tillbehöret med inslag av avsjovis passar ett vin med frisk syra samt generös fruktighet. Torra vita viner från Österrike är enligt mig bland det godaste man kan dricka.Till denna förrätt passar både den ”lokala druvan” Grüner Veltliner eller den något mer kända Riesling druvan!

Gobelsburger Riesling 2004 är ett givet val och jag är övertygad om att du kommer att uppskatta denna kombination.

Gobelsburger Riesling 2004 Artnr: 437601 Pris: 89 kr

Ont om tid?

Vi bjuder dig på denna förrätt när du beställer en varmrätt på Pontus by the Sea. Visa bara upp din metrotidning för personalen!

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mona Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro