ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läxhjälpen ska fixa in fler göteborgare till gymnasiet

Edvin Gepertz · 20 Okt 2011
Uppdaterad 20 Okt 2011
Yonis Hussein, 14, och Galvan Ayoub, 14, har kommit till Läxhjälpen för att göra matteläxan i geometri. – Det är faktiskt bra, folk hjälper mig här, säger Yonis Hussein. – Det finns mer hjälp att få här och alla har tid, säger Galvan Ayoub.

Yonis Hussein, 14, och Galvan Ayoub, 14, har kommit till Läxhjälpen för att göra matteläxan i geometri. – Det är faktiskt bra, folk hjälper mig här, säger Yonis Hussein. – Det finns mer hjälp att få här och alla har tid, säger Galvan Ayoub. Foto: Christina Blom


Med personliga läxhjälpare ska eleverna höja motivationen och betygen. Nu startar de i Göteborg – Metro hängde med till Hjällboskolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Under tre timmar två gånger i veckan kan elever i åttan och nian på fem skolor i Göteborg nu få hjälp med läxor, provförberedelser och motivation. Fokus ligger på matte, svenska och engelska men alla ämnen är välkomna. – Tanken är att läxhjälparna blir som engagerade storasyskon och hjälper till med det som behövs, säger Maria Arneng, verksamhetsledare på stiftelsen Läxhjälpen. Läxhjälparna är universitetsstudenter och de får ansvar för fem elever var under ett läsår. De får ersättning men för eleverna är det gratis, de skriver bara på ett kontrakt att de vill vara med. – Det blir en trygghet i att de lär känna varandra. Att någon har förväntningar och tror på en men också ställer krav tror jag är en nyckel, säger Maria Arneng. Shilan Tahir, 14, har prov i religion nästa vecka och är på Läxhjälpen på Hjällboskolan för att lära sig om den katolska kyrkan. – Jag tycker att det är jättebra. Om jag sitter hemma och pluggar kommer jag att titta på tv och sms:a vänner men här är jag tvungen att plugga. Och läxhjälparna är jätteduktiga, säger hon. Verksamheten finns redan i Stockholm där man uppnått bra resultat, förra terminen höjde eleverna i snitt fem betyg var. Läxhjälpen startades för att ta tillvara på kunskapen som finns hos de unga, stödja elever i områden där behoven är som störst och undvika att de hamnar i tidigt utanförskap. – Det är katastrof att det finns skolor där upp till 60 procent av eleverna inte klarar sig till gymnasiet. Någonting i samhället har ju misslyckats när vi förlorar så många, säger Maria Arneng. Stiftelsen Läxhjälpen i Göteborg finansieras av och samarbetar med Fastighetsägarna och fem kommunala bostadsbolag.

klar

Artikellänk är kopierad

Edvin Gepertz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro