ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Le Pen och Macron till finalomgång – det här händer nu i presidentvalet

Filip Häggberg · 24 Apr 2017
Uppdaterad 24 Apr 2017
Marine Le Pen och Emmanuel Macron gör upp om presidentposten.

Marine Le Pen och Emmanuel Macron gör upp om presidentposten. Foto: Christoph Ena/Frank Augstein/AP


Emmanuel Macron och Marine Le Pen fick flest röster i gårdagens presidentval i Frankrike. Den 7 maj avgörs det vem av dem som blir president – det här behöver du veta om fortsättningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad hände i går?

Elva presidentkandidater gick till val i den första valomgången. Hade någon kandidat fått över 50 procent av rösterna hade den kandidaten redan i går utropats som president. Det har dock aldrig hänt tidigare och hände inte heller i år.

Vem som blir president får vi i stället veta den 7 maj, i den andra valomgången.

Där ställs socialliberala Emmanuel Macron och högerpopulistiska Marine Le Pen mot varandra, de två som fick flest röster i den första valomgången.

Macron fick 23,8 procent av rösterna och Le Pen 21,5 procent.

Vad händer nu?

Om knappt två veckor, den 7 maj som sagt, möts Macron och Le Pen i en andra valomgång. Nu kan fransmännen inte rösta på någon annan än de två finalkandidaterna. Den kandidat som får flest röster i den andra valomgången blir vald till president.

Enligt en opinionsundersökning från Ipsos kommer Macron att vinna den andra valomgången – med 62 procent jämfört med Le Pens 38. I alla liknande undersökningar leder Macron med omkring 20 procentenheter.

Macron har dessutom fått stöd av Republikanernas kandidat François Fillon, som fick tredje flest röster i den första valomgången, och Socialistpartiets kandidat Benoit Hamon.

Han är storfavorit att bli Frankrikes nästa president, helt enkelt.

– Jag bedömer sannolikheten att Marine Le Pen ska bli Frankrikes nästa president som närmast mikroskopisk, säger statsvetaren Marie Demker till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro