ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Le Pen slår rekord i opinionsmätning

Stockholm TT · 24 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Aldrig tidigare har Jean-Marie Le Pen haft legat så högt i en opinionsundersökning ett knappt halvår före ett presidentval. Enligt en mätning från opinionsinstitutet CSA i fredagens utgåva av tidningen Le Monde anger hela 17 procent av fransmännen att de tänker rösta på Nationella frontens ledare i presidentvalet i april nästa år.

Det kan jämföras med de nio procent av rösterna som han fick i opinionsmätningarna i november 2001, ett halvår före det senaste presidentvalet. I valet som följde fick den franske högerextremisten nästan 17 procent av rösterna. Den gången ledde det till att socialistpartiets kandidat Lionel Jospin slogs ut redan i första valomgången, något som sände en chockvåg genom landet.

Bland Le Pens väljare finns fler män än kvinnor. Le Pen är också särskilt populär bland pensionärerna och arbetarbefolkningen, enligt mätningen.

Stéphane Rozès, chef för CSA, ser två skäl till Le Pens framgångar. Till Le Monde säger han att den ena är de tre veckornas våldsamheter i de franska förorterna förra hösten, en kris som ytterligare spätt på många människors känsla av osäkerhet och otrygghet. Men Rozès utläser också en besvikelse vad gäller högerregeringens sätt att hantera den så kallade CPE-krisen i våras, då studenter demonstrerade och strejkade mot en ny anställningsform (CPE) för unga. Den segdragna konflikten slutade med att premiärminister Dominique de Villepin tvingades dra in reformen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro