ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ledande nazist utbildas till bombexpert

Metro · 23 Apr 2014
Uppdaterad 23 Apr 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Från en demonstration med Svenskarnas parti i Lidköping på lördagen förra året.
Från en demonstration med Svenskarnas parti i Lidköping på lördagen förra året.Foto: Adam Ihse/TT

I värmlandskommunerna Karlskoga och Degerfors har en ny yrkeshögskoleutbildning startats: "Explosivämnestekniker".  Den tvååriga utbildningen ska ge eleverna specialistkompetens och "fördjupade kunskaper om explosiva varor".

En av de blivande bombexperterna är enligt Expressen en 25-årig ledande nazist, aktiv och drivande kraft inom Svenskarnas parti, tidigare NSF, Nationalsocialistisk front. Han påbörjade sin utbildning hösten 2013.  Mannen är också kandidat i riksdagsvalet i höst. 

I utbildningen ingår praktik på företag som på olika sätt arbetar med sprängmedel. Bland företagen finns sprängämnesleverantören Forcit, patrontillverkaren Norma, försvarsindustriföretagen Nammo, BAE Systems och SAAB Dynamics samt Eurenco, som härstammar från Bofors Nobelkrut.

Enligt Nerikes Allehanda har han skrivit på flera högerextrema forum och i ett Twitter-inlägg markerat en tweet med ett hakkors. På hans öppna Facebook-sida poserar han med diverse automatvapen under ett studiebesök hos ammunitionstillverkaren Norma.

Ahmed Khaled, utbildningsledare på Yrkeshögskolan i Karlskoga, säger till Expressen att andra elever tagit upp frågan om mannens politiska tillhörighet.

– Det har varit diskussioner om detta i elevvårdsgruppen men så länge han sköter sina åtaganden och respekterar de värdegrunder vi har på skolan och på arbetsplatserna kan jag inte ha några synpunkter.

Men kommunstyrelsens vice ordförande i Karlskoga, Ingegerd Bennysson (S) säger i Expressen att man ska ta upp ärendet i dag, onsdag: 

– Det låter inte alls bra. Vi får titta på vad som gäller.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro