ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ledarsidorna: Så ska Sverige lösa regeringsfrågan

Linnea Bergman, David Peterson · 7 Nov 2018
Uppdaterad 7 Nov 2018
Stefan Löfven eller Ulf Kristersson som statsminister? Ledarsidor runt om i Sverige spekulerar just nu för fullt i hur den låsta regeringsfrågan ska lösas.

Stefan Löfven eller Ulf Kristersson som statsminister? Ledarsidor runt om i Sverige spekulerar just nu för fullt i hur den låsta regeringsfrågan ska lösas. Foto: IBL/Metro/IBL.


Det politiska läget är fortsatt låst. Partierna har inte ändrat sina ståndpunkter efter valet. Men på landets ledarsidor föreslås en rad olika mer eller mindre kreativa lösningar för hur landet ska styras.

klar

Artikellänk är kopierad

Där de politiska partierna på många sätt stått still i sina positioner sedan valen har somliga ledarsidor i vissa delar svängt.

Dagens Nyheter, som inför valet förespråkat en Alliansregering, skrev i en ledartext förra veckan att en socialdemokratisk minoritetsregering skulle vara det minst dåliga borgerliga alternativet. Då skulle Socialdemokraterna inneha ministerposterna, men den borgerliga politiken trots det kunna få genomslag, förtydligar biträdande politiska redaktören Amanda Sokolnicki i Metros enkät till olika ledarskribenter och chefredaktörer.

”Om det i stället blir nyval är jag rädd att vi kommer att få en regering som stöds av M, KD och SD, fortsätter hon.

Uppmanar C och L att bestämma sig

Göteborgspostens ledarsida har i stället uppmanat Centerpartiet och Liberalerna att bestämma sig. Om de kan tänka sig en M-Kd-regering, så vore det logiskt att släppa fram Kristersson redan nu, och inte fortsätta att hålla svenska folket som gisslan fram till jul, skrev ledarskribenten Håkan Boström under tisdagen i en ledare.

Expressens ledarredaktion har i stället förordat en storkoalition av tysk modell bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna.

“Den skulle skänka Sverige stabilitet och handlingskraft i en orolig tid,” skrev ledarsidan efter valet.

Kallar Kristersson för ”stöddig”

De ledarskribenter som svarade på Metros enkät är oense om vilken partiledare som gjort bort sig mest sedan valet. Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete, anser att Kristersson varit ”stöddig” och Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider att M-ledaren ”har haft svårt att hantera SD-vänliga krafter”.

Bland flera av de liberala och moderata ledarskribenterna är i stället Annie Lööf syndabock. Enligt Hans Stigsson, ledarskribent på Norrköpings Tidningar, har hon ”gjort sig impopulär hos alla”.

Även Björklunds agerande kritiseras, bland annat av Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet. Hon skriver att hon har svårt att förstå varför både Björklund och Lööf så envist säger nej till att låta Kristersson bilda regering.

Ingen av ledarskribenterna som svarade på enkäten tycker att Stefan Löfven är den som gjort bort sig mest.

LÄS MER
Kristersson (M) vill ha med hela Alliansen
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro