ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Leg till kapade identiteter säljs i webbshop

Clarence Frenker · 15 Dec 2012
Uppdaterad 15 Dec 2012
Leg till kapade identiteter säljs i webbshop

Leg till kapade identiteter säljs i webbshop


klar

Artikellänk är kopierad

Problemet med stulna och kapade identiteter har ökat lavinartat i Sverige. Med hjälp av endast ett personnummer och ett falskt id-kort kan bedragare på bara några dagar ruinera sitt offer genom att fritt teckna lån och krediter i dennes namn – utan att upptäckas. Polisen har lyckats spåra ett flertal svenska internetsajter som säljer falska id-kort helt öppet till bedragare.

– Flera av de här falskleggen har dykt upp i bedrägliga sammanhang där vi lyckats gripa folk. Och de kommer från de här sidorna, det vet vi. De används frekvent för köp och avbetalningar i bland annat elektronikaffärer, säger Lars Minnedal, kriminalinspektör vid bedrägerisamordningen i Stockholm.

På en av hemsidorna redovisas tydligt hur id-korten ser ut, vad de kostar och hur pass säkra de anses vara.

Både svenska, lettiska och tjeckiska körkort kan köpas för 2 000 kronor. Och Skatteverkets id-kort med chip kostar 2 500 kronor.

– De är väldigt välgjorda. Allt som krävs är att beställaren skickar in ett foto och den falska identiteten som ska stå på kortet. I vissa fall kan personerna bakom sidorna även ringa upp Skatteverket själva och fråga efter en viss person för att få ut ett personnummer, säger Lars Minnedal.

Av de sex sajter som polisen hittills lyckats spåra har alla varit på svenska men legat på utländska servrar. Samtliga är nu nedsläckta men ännu har inga personer gripits. I de ärenden polisen nystat upp har avancerade betaltjänster använts där varken avsändare eller mottagare kunnat spåras.

– Det här är en marknad som täcker hela landet. Så alla från Kiruna till Malmö har haft möjlighet att gå in på de här sidorna och beställa. Samtidigt är de som ligger bakom dem inte direkt okunniga när det gäller datorer så det är en ständig kamp att hitta sidor som säljer den här typen av legitimationer, säger Lars Minnedal.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro