ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lego stoppar Star Wars-leksak efter moskékritik

Aron Andersson · 3 Apr 2013
Uppdaterad 3 Apr 2013
Lego stoppar Star Wars-leksak efter moskékritik

Lego stoppar Star Wars-leksak efter moskékritik Foto: Lego


Lego stoppar kritiserad Star Wars-leksak. Jabbas palats” var för likt moské. Men kritiken har inte med stoppet att göra, menar Lego.

klar

Artikellänk är kopierad

Lego stoppar Star Wars-leksak efter moskékritik 
  Jabba the Hutts palats i filmerna.
Lego stoppar Star Wars-leksak efter moskékritik Jabba the Hutts palats i filmerna.Foto: starwars.wikia.com
Lego stoppar Star Wars-leksak efter moskékritik 
  Hagia Sofia i Istanbul.
Lego stoppar Star Wars-leksak efter moskékritik Hagia Sofia i Istanbul.Foto: Arild Vågen / Wikimedia Commons

Redan i januari skrev tidskriften Time om Star Wars-leksaken från Lego som då kallades rasistisk. Den är modellerad efter det palats där filmkaraktären Jabba The Hutt bor i filmerna. Men enligt Turkiets kulturkommitté i Österrike, TCCA, finns det rasistiska undertoner i leksaken, och filmerna. 

De menar att Jabbas palats efterliknar Hagia Sofia, ett museum i Istanbul som tidigare fungerat som moské och, för ännu längre sedan, kristen kyrka. Dessutom hävdar TCCA att leksaken påminner om en berömd moské i Beirut. De skriver i ett uttalande att scenerna med Jabba the Hutt är fördomsfulla mot Orienten och asiater som framställs som kriminella.

”Det är uppenbart att den fula Jabba och hela scenen stinker av rasism och vulgära insinuationer”, stod det bland annat.

Lego har nu beslutat sig för att stryka palatset från sitt sortiment, skriver Time. Men i ett uttalande förnekar företaget att det skulle ha med anklagelserna att göra:

”En del media har rapporterat att produkten försvinner på grund av kritiken. Det stämmer inte. Som brukligt har produkterna i Lego Star Wars-utbudet vanligtvis en livscykel på ett till tre år och därefter lämnar de sortimentet och kan återkomma senare. Lego Star Wars-produkten Jabbas palats 9516 planerades från början att finnas i sortimentet till slutet av 2013 då nya spännande modeller från Star Wars kommer att dyka upp”

Trots detta välkomnar TCCA det nya beslutet. – Vi är väldigt tacksamma och gratulerar Lego till beslutet att ta Jabbas palats ur produktion, säger organisationens ordförande Birol Killic till Russia Today.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro