ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Leif G W Persson: Jag har aldrig hört något liknande

TT · 6 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Inte heller kriminologen och författaren Leif G W Persson, i många år professor på Polishögskolan i Solna, säger sig någonsin ha hört så grova uttalanden som dem i Rosengård.

- Jag kan ärligt säga att jag aldrig har hört något liknande från en polisman. Och jag har ändå i hundratals och åter hundratals timmar umgåtts med poliser mellan skål och vägg, ja, i rena orgier i att hata busar, säger han.

Kan du beskriva polisers attityder till etniska minoriteter eller invandrare i allmänhet?

- De är väldigt varierande. Det finns inga ordentliga mätningar. Men det är väl som på en vanlig svensk byggarbetsplats. Det snackas hit och dit slentrianmässigt. Men skillnaden är att poliser är poliser och inga byggnadsarbetare. Det är en miljon gånger känsligare hur de uttrycker sig.

Enligt Persson har attitydproblemen i poliskåren minskat allteftersom nya yngre polismän kommer till och att andelen poliser med invandrarbakgrund blivit större.

- Samtidigt ska man komma ihåg att poliser i yttre tjänst konfronteras med allmänheten när den beter sig som sämst. Ofta är det unga med kriminell bakgrund och där är invandrarungdomarna klart överrepresenterade. Det har en del "pellar" svårt att värja sig emot.

Leif G W Persson är kritisk mot att polischefen i Malmö, Ulf Sempert, inte omedelbart ingrep då han fick höra talas om de olämpliga yttrandena och startade en utredning.

- Först borde man höra om polismännen verkligen tycker som de säger. Om de gör det så bör de helt enkelt avlägsnas från sina jobb. Men förlorar jobbat gör de naturligtvis inte. Om de är vid sina sunda vätskor kniper de käft.

Persson tror att det hela slutar med att de tre utpekade poliserna får en varning och kanske ett löneavdrag.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro