ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Leif GW om polisens varning till kvinnorna: "Ovanligt korkad"

Malin Hansson · 9 Mar 2016
Uppdaterad 9 Mar 2016
Kriminologen Leif GW Persson kritiserar att polisen rekommenderar kvinnor att hålla sig inne.

Kriminologen Leif GW Persson kritiserar att polisen rekommenderar kvinnor att hålla sig inne. Foto: Leif R Jansson / TT


Leif GW Persson ger Östersundspolisen stark kritik för sitt råd till kvinnor att hålla sig inomhus. En ovanligt korkad rekommendation”, säger han i tisdagens avsnitt av "Veckans brott".

klar

Artikellänk är kopierad

Efter flera fall av misshandel och våldtäktsförsök  i Östersund rekommenderar nu polisen främst kvinnor att hålla sig inne eller inte röra sig ute ensam nattetid. Rådet gavs under en presskonferens i måndags och har sedan dess fått starka reaktioner.

LÄS MER
Polisens varning till kvinnor i Östersund: Gå inte ut ensamma

Nu har även kriminologen Leif GW Persson uttalat kritik mot polisen.

– Det är en ovanligt korkad rekommendation, säger han i tisdagens avsnitt av Veckans brott i SVT och fortsätter:

– Det går någon lös, men det går alltid någon lös. Det vore idealt för polisen om alla höll sig inomhus och för säkerhets skull bakom inbrottssäkra dörrar och larm, men det är inte det samhället vi ska leva i.

För att motverka fler överfall tror han att det finns en annan lösning än att kvinnor ska behöva hålla sig inne.

– Det vore kanske rekommendabelt om polisen höll sig ute. Jag inbillar mig att det här måste ha hänt på ganska bestämda platser, säger han i SVT-programmet.

Östersundspolisens områdespolischef, Stephen Jerand, har besvarat kritiken de fått tidigare i veckan med att rekommendationen gjordes med utgångspunkt  ur ett brottsofferperspektiv. – Vi begränsar inte friheten för någon. Det är en ren faktaupplysning. Vi gick ut med en försiktighetsuppmaning och det har en del tolkat som att vi förbjuder kvinnor att vara på stan och det är ju fullständigt felaktigt, sa han till TT under tisdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro