ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Leif GW Persson om djursexlagen: En mycket märklig lag”

Johan Wikén · 1 Okt 2015
Uppdaterad 3 Okt 2015
Professorn tror att det blir svårt att använda djursexlagen: "Förhör med offren är väl inte att tänka på".

Professorn tror att det blir svårt att använda djursexlagen: "Förhör med offren är väl inte att tänka på". Foto: TT


Ett och ett halvt år har gått sedan sex med djur kriminaliserades i Sverige. Men hittills har lagen inte använts. En märklig lagstiftning”, säger Leif GW Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidelag avkriminaliserades 1944 i Sverige. I hela 70 år var djursex lagligt innan det återigen kriminaliserades den 1 april 2014. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson var redan innan lagen trädde i kraft kritisk.

I en krönika i samband med att lagen klubbades skrev han att datumet ”kommer att gå till den svenska lagstiftningshistorien”.

►LÄS MER: Erik har sex med djur: ”Jag följer inte lagen”

– Ja, som ett enfaldighetsexempel, inte i någon positiv mening. Det var som en återgång till en annan tid, säger Leif GW Persson.

Tidelag kallas i dagens lagtext för ”sexuella handlingar med djur” och beskrivs i djurskyddslagen paragraf 9a: ”Det är förbjudet att genomföra sexuella handlingar med djur”. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

LÄS MER: Hemliga sexmöten i skogen stör ridskola

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, fanns det inga lagföringsbeslut under 2014 för tidelagsbrott. Metro har även varit i kontakt med flera personer på åklagarmyndigheten och inom polisen, ingen känner till något ärende där den nya lagen ska ha använts.

– Dels är det ett ovanligt brott och dels är det en mycket låg upptäcktsrisk, säger Leif GW Persson.

Han menar att förbudet mot tidelag är överflödigt, att de fall där djuret utsätts för skada redan omfattas av djurplågerilagstiftningen.

Tror du att det kommer gå att åtala någon med den nya lagen?

– Det kan ju bli knepigt, vi har ju fri bevisprövning här i landet. Mängden vittnen torde bli ganska låg vid den här typen av ärenden. Och några förhör med offren är väl inte att tänka på. Det måste finnas mänskliga vittnen och det ligger i sakens natur att det är en privat aktivitet.

Varför tror du att lagen klubbades igenom?

– Jag tror att det drevs ganska medvetet av en liten grupp. Sedlighetsivrare och djurrättsvänner, ungefär så. Jag tycker det är en mycket märklig lag, säger Leif GW Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro