ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Leifby: Alpint eller längd? Det här är den bästa tv-sporten

Marcus Leifby · 8 Feb 2017
Uppdaterad 19 Apr 2017
Alpint eller längdskidor, vilken är den bästa tv-sporten? Metros sportkrönikör Marcus Leifby har sin vinnare klar.

Alpint eller längdskidor, vilken är den bästa tv-sporten? Metros sportkrönikör Marcus Leifby har sin vinnare klar. Foto: TT


Utför eller längs med? Kort och snabbt eller långt och slitigt? Mitt i VM-månaden ställer Marcus Leifby två vintersportklassiker mot varandra för att reda ut vad svenskarna helst tittar på – och varför.

klar

Artikellänk är kopierad

Tradition

Alpint: ? ? ?Längd: ? ? ? ? ?

Kommentar: Visst, Stenmark-eran var en unik tid på sitt sätt i Sverige. Tv-apparaterna rullades in och skolundervisning, Palmemordsspaningar och regeringssammanträden avbröts när svensken kastade sig ut i backen. Ändå står epoken sig ganska slätt jämfört med det batteri av svenska skidkungar och skiddrottningar som har kommit och gått i den svenska idrottshistorien. Från Gustav Vasa, Sixten Jernberg och Toini Gustafsson via Gunde Svan och Thomas Wassberg till Charlotte Kalla och Stina Nilsson.

Spänning

Alpint: ? ?Längd: ? ? ?

Kommentar: Hundradelsdramat och risken för oväntade uråkningar eller grenslingar har ett visst mått av spänning i sig som längdskidåkningen egentligen aldrig kan konkurrera med. Nagelbanden är fortfarande tilltufsade efter Anja Pärsons och Pernilla Wibergs karriärer. Men det var då. Med svenskögon sett så är VM i alpint nuförtiden lika upphetsande som att se Leif GW Persson virka en grytlapp. Annat då i längdspåren där svenskarna härjar vilt. Och så dopingkontroller på det. En rysare.

Tv-upplevelse

Alpint: ? ?Längd: ? ? ? ? ?

Kommentar: Ett av de absolut bästa referaten i svensk tv-historia hämtas från slalompisten. Sven ”Plex” Petersson var så nervös en gång när Ingemar Stenmark skulle åka att han bara sa: ”… här kommer Ingemar, och då är jag tyst”. Och så var han tyst. Det var gastkramande. Nu är det mest en hjälm och ett par neongröna stavar som kommer fladdrandes nedför en backe som man inte ser hur brant den här. Tiondelar hit eller dit som ingen riktigt kan analysera. Inga ansiktsuttryck. Tacka vet jag längd, där ett förvridet ansiktsuttryck kan skicka mjölksyreattackvågor och ångest hela vägen hem till oss som halvligger i tv-soffan.

Stjärnglans

Alpint: ? ?Längd: ?

Kommentar: Visst känns alpint lite mer glamour? Lite mer jetset? Det är lättare att se Alberto ”Tomba la bomba” Tomba framför sig, i speedos på en yacht, än exempelvis Aki Karvonen eller Jan Ottosson? Istappar i skägget är visserligen lite hipster, men det finnas en koppling mellan stjärnaura, snor och slem här som inte går att blunda för.

Tilltro

Alpint: ? ? ? ?Längd: ?

Kommentar: Jag kan inte på rak arm komma på några större dopingskandaler inom den alpina cirkusen, det händer att bansättningen ibland görs av en mor eller en far till någon av de aktiva, och att de ofta gynnas av den, men det är småpotatis i sammanhanget. Längdskidsporten har däremot ett stort trovärdighetsproblem och jag skulle utan problem kunna hålla i gång frukostseminariet ”EPO, astmamediciner och röda blodkroppar inom längdskidåkning – då och nu” en hel förmiddag.

Totalt

Alpint: 13 ?Längd: 15 ?

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro