ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Leifby: Skulle svenska herrlandslaget stå upp för damernas löner – jag tvivlar

Marcus Leifby · 18 Sep 2017
Uppdaterad 18 Sep 2017
När det spelas EM-fotboll lockar damfotbollen en fjärdedel så många tv-tittare men när mumierna på Uefa ska dela ut prispengar får damerna bara en spottloska i ansiktet och 2,3 procent av vad herrarna får, skriver Marcus Leifby.

När det spelas EM-fotboll lockar damfotbollen en fjärdedel så många tv-tittare men när mumierna på Uefa ska dela ut prispengar får damerna bara en spottloska i ansiktet och 2,3 procent av vad herrarna får, skriver Marcus Leifby. Foto: Mikael Fritzon/TT


När det danska damlandslaget strejkade ställde sig herrarna på deras sida. Även det svenska damlandslaget saknar kollektivavtal – får vi se samma ställningstagande från Guidetti, Toivonen och Lustig? undrar Marcus Leifby

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kvinnliga fotbollsspelare har och har alltid haft sämre rättigheter än manliga fotbollsspelare. Det kanske kommer som en nyhet för någon, det är ju trots allt år 2017 och inte 1722, men tyvärr, det är så verkligheten ser ut.

Det finns en mängd absurda siffror att visa upp här men vi rullar in overhead-apparaten och nöjer oss med ett par.

När Uefa betalar ut segerpremier till lagen som spelar Champions League tillfaller 99,8 procent av den totala prispotten herrlagen.

När det spelas EM-fotboll lockar damfotbollen en fjärdedel så många tv-tittare men när mumierna på Uefa ska dela ut prispengar får damerna bara en spottloska i ansiktet och 2,3 procent av vad herrarna får.

Även på nationell nivå är orättvisorna stora.

I Danmark gick det så långt att de danska damlandslagsspelarna (tvåa i EM i somras) gick ut i strejk. I fredags ställdes landskampen mot Holland in, tisdagens VM-kvalmatch mot Ungern var hotad men under måndagen nådde parterna en lösning.

Damerna ville bland annat ha bättre (läs: rimligare) ersättning och att de skulle betraktas som anställda när de är på landslagsuppdrag. De danska herrarna gav sig in i diskussionen och tog, tack och lov, damernas parti när de avstod en halv miljon danska kronor för att pengarna i stället skulle gå till damerna.

– De ska inte ha sämre rättigheter än oss bara för att de är kvinnor, menade landslagskaptenen Simon Kjaer. Kurage.

LÄS MER
Leifby: Sportfilmerna vi vill se efter "Borg"

På tisdagskvällen går Sverige in i sitt VM-kval, de svenska damerna möter Kroatien borta – och de gör det UTAN kollektivavtal. Det senaste avtalet gick ut i december 2016, förhandlingar går trögt och de svenska damerna vill, precis som danskorna, ha förbättrade villkor generellt och är trötta (tro fan det) på att de alltid får hålla tillgodo med smulorna medan herrarna vadar fram i flis.

Hallå där, säger kanske någon nu, damfotbollen är inte lika bra och den drar minsann inte in lika mycket pengar! Nej, men de har ju aldrig fått chansen. Förutsättningarna att satsa på sin fotboll på samma sätt som killar har fått göra i evigheters evigheter har aldrig funnits.

När inte ens statliga Svenska Spel – som dagligen gnyr och oroar sig över sitt spelmonopol – tar ansvar för att deras sponsorpengar fördelas jämställt är det någonting som är genomruttet – och hög tid att ändra på.

Skulle det kunna bli spelarstrejk även i Sverige? Om det är vad som krävs för att få till ett genombrott, så… hoppas.

Frågan är om Guidetti, Toivonen och Lustig skulle ryta ifrån på samma sätt som de danska herrarna gjorde? Kommer Hiljemark, Durmaz och kapten Granqvist ställa sig på barrikaderna med knuten näve?

Tillåt mig att tvivla, men motbevisa mig gärna.

pil
Tre sportgrejer jag inte missar i veckan…

1) Tisdagens VM-kval mellan Kroatien–Sverige, Peter Gerhardssons första riktiga test som ny förbundskapten.2) HOCKEYALLSVENSKA STARTEN! HALLELUJA! Matcher hela tiden. Mumma.3) Kanske är dags att se den där Borg-filmen?

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro