ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Leifby: Först lite Vasalopp – sedan lite Counter-Strike

Marcus Leifby · 20 Okt 2016
Uppdaterad 21 Okt 2016
Sverige är framträdande inom e-sport, och bland de absolut mest framträdande är laget "Ninjas in Pyjamas".

Sverige är framträdande inom e-sport, och bland de absolut mest framträdande är laget "Ninjas in Pyjamas".


E-sporten växer så det knakar, spelhobbyförbundet Sverok har över 100 000 medlemmar i 3600 föreningar, och åskådarantalen ökar kraftigt. Den här rörelsen är allt för stor för att bara ignorera. Att låta sporten ta plats i ­Vinterstudion” skulle kännas både utmanande och fräscht.

klar

Artikellänk är kopierad

Vintern närmar sig och med den 7 000 timmar längdskidor, skidskytte, slalomåkning och annat smått och gott i SVT:s omåttligt populära ”Vinterstudion”. Programmet tioårsjubilerar i år och är en framgångssaga på många sätt. Varje helg kokar miljoner svenskar sitt kaffe, brer sin macka, tar fram sin hemgjorda marmelad och bänkar sig för att följa världscuptävlingar i Davos, Pokljuka och Val di Fiemme. Satsningen att paketera diverse åk, hopp och lopp med snö­klädda alptoppar i bakgrunden i långa sändningar uppstod när Sveriges Television började få allt svårare att försvara sport-tv-­rättigheterna de suttit på sedan 60-talet. 

Förödelse tvingade fram för­nyelse – och det finns ingen ­anledning att slå sig till ro nu. Det strider mot public service-direktiven.

LÄS MER
E-sportaren Mayra, 29: Han ville inte ha mig där för att jag var tjej

Sporterna vi vanligtvis ser och följer via ”Vinterstudion” är så traditionella att programledarna ­måste bära knätofs och gästerna ­placeras i allmogesoffor, så visst finns det plats för lite ­nytänk här. Lite e-sport bland alla stakande och stånkande låtsas-astmatiker skulle verkligen bryta av och få det att rycka till i de funktionella underställen hemma i tv-­sofforna. Redan på Gustav Vasas tid åkte folk skidor (när de inte högg huvuden av varandra) men tiderna förändras.

LÄS MER
HeatoN: "Riksidrottsförbundet, erkänn e-sporten som en sport"

E-sporten växer så det knakar, spelhobbyförbundet Sverok har över 100 000 medlemmar i 3 600 föreningar, och åskådarantalen ökar kraftigt. Jag såg någonstans att publiksiffrorna världen runt väntas öka till uppemot 200 miljoner ­nästa år, VM-finalen i LoL (ett spel som heter League of Legends) har lockat 14 miljoner tittare online och Mercedes-Benz Arena i Berlin var full­knökad under VM-finalen i fjol. Ni hör ju själva.

LÄS MER
5 skäl till varför du ska bry dig om e-sport

Sveriges Television sänder ­redan en hel del e-sport men det är sällan den typiska SVT-publiken, de som är födda samma år som Sven Jerring eller tidigare, hittar till de här produktionerna. När e-sporten nu söker gemenskap hos Riksidrottsförbundet, RF, är det förstås lägligt att titta närmare på fenomenet. Det här är en rörelse allt för stor att bara ignorera, och att låta sporten ta plats i ”Vinterstudion” skulle kännas både utmanande och fräscht. Jo, det skulle börja klias ängsligt i Wassberg-skäggen ute i ­stugorna, tro mig, men det är väl  ­lite vitsen med public ­service. Att lyfta blicken, titta åt ett annat håll, hitta en ny publik ­genom att överraska lite då och då. Gå brett, gå smalt, inkludera, folkbilda när det är befogat. Först lite Vasalopp, sedan lite Counter-Strike. Lite Dreamhack i stället för den eviga dopinggeggan. Varför inte? [Press play on tape].

LÄS MER
Guide: Här är några av e-sporteventen du inte vill missa
LÄS MER
Oscar, 20, studerar e-sport – på heltid
LÄS MER
zAAz: Jag har lyckligtvis bra dygnsrytm för att vara gamer
klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro