ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Leifby: Ska det vara så svårt att göra som Silver-Sebbe och visa lite moral?

Marcus Leifby · 16 Apr 2018
Uppdaterad 17 Apr 2018
Sebastian Samuelsson valde att bojkotta en världscuptävling i Ryssland på grund av landets bristande antidopingorganisation.

Sebastian Samuelsson valde att bojkotta en världscuptävling i Ryssland på grund av landets bristande antidopingorganisation. Foto: Aftonbladet/IBL/Metro


Sebastian Samuelsson valde att bojkotta skidskyttets världscupavslutning i Ryssland. Sunt förnuft, kurage och en sanning i stället för slentrian – det är så lite som krävs. Ska det vara så förbannat svårt för de stora idrottsstjärnorna att visa lite moral? frågar sig Marcus Leifby.

klar

Artikellänk är kopierad

Det krävs inte särskilt mycket för att sticka ut som idealist i dagens idrottsvärld.

Att hålla en bollkalle i handen räcker långt, en bindel i olika färger är stoff till hjältesagor.

Stjärnor som använder sitt internationella genombrott och sin särställning för att ta ställning eller göra skillnad är undantag.

Fotbollsspelaren Juan Mata har genom sitt välgörenhetsprojekt ”Common Goal” valt att skänka en procent av sin lön till välgörande ändamål men när han frågade fotbollsvärldens bäst betalda kollegor – spelarna i Premier League – fick han inte med sig en enda.

De allra flesta stjärnor evaporerar så fort det bränner till eller ställs en fråga som inte har med en serve, framtidens fästvalla eller ett nytt kontrakt att göra. Det senare brukar innebära fullt ställ.

Snart får vi väl se hungerstrejkande fotbollspelare utanför Stamford Bridge eller Old Trafford – fastkedjade i sin nya Bentley.

Ingen begär att idrottsstjärnorna ska volontärjobba ett halvvår med deprimerade elefanter, eller borda tjuvfisketrålare på Kameruns västkust. Men ett uns av vidsynthet, en frisk värdering, lite moral (ojojoj!) hade varit klädsamt.

Att fler utnyttjade sin privilegierade plats i himlafästet för att ta ställning mot något orätt (nej, inte mot mjäll…) eller skicka ett budskap (nej, inte om en ny padelbana…) som faktiskt betydde någonting för någon annan.

Kanske är det så att vi får ge upp den här generationen och i stället hoppas på nästa.

I OS blev skidskytten Sebastian Samuelsson, 21, stjärna över en natt och han valde att bojkotta världscupavslutningen eftersom det korrupta (ett ögonblick) internationella skidskytteförbundet – IBU – bestämt att tävlingarna skulle avgöras i Ryssland där allt som har med toppidrott att göra bara är en enda stor stack av mygel.

I förra veckan genomfördes razzior kopplade till just IBU och presidenten Anders Besseberg (norrman) och Samuelsson var inte sen med att rikta en verbal lusing mot fifflet och fifflarna.– Vi vill inte att vårt förbund blir ett nytt FIFA, sa Sebbe.– Besseberg har suttit på posten alldeles för länge, är man inte korrupt från början blir man det efter ett tag.

21 år, fjunig, rak, ärlig. Sunt förnuft, kurage och en sanning i stället för slentrian – det är så lite som krävs.

Ska det vara så förbannat svårt?

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro