ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Leifby: Sportfilmerna vi vill se efter "Borg"

Marcus Leifby · 7 Sep 2017
Uppdaterad 7 Sep 2017

I veckan har filmen om Björn Borg – "Borg" – haft Sverige-premiär och Metros Marcus Leifby vill gärna se fler sportfilmer på vita duken. Här är fem svenska sportdramer som, med viss fiktionalisering, skulle kunna bli en kioskvältare.

klar

Artikellänk är kopierad

”Låt den rätte (lätte) komma in”

Genre: Drama.

Huvudperson: Tommy Salo.

Huvudroll: Reine Brynolfsson.

Handling: Tommy Salo är ishockeymålvakten som ingen riktigt kan överlista. Han för Sverige till ett OS-guld 1994, skriver guldkantade kontrakt i NHL och känner sig oövervinnerlig när ett ödesdigert misstag raserar allt han byggt upp. Sverige förlorar mot Vitryssland i OS 2002, ett praktfiasko av historiska proportioner. När han återvänder hem efter olympiaden har ”landslagshjälten” blivit ”landsförrädaren”. Hans kompisar vänder honom ryggen, grannarna drar ner persiennerna och i spelbutiken vrids öppet/stängt-skylten när han kommer med sina V65-kuponger. Hur djupa hål kan egent-ligen en människa och idrottsman kravla sig upp ifrån?

”Sagan om konungens återkomst”

Genre: Kung fu-film.

Huvudperson: Zlatan Ibrahimovic.

Huvudroll: Zlatan Ibrahimovic.

Handling: Zlatan Ibrahimovic spelar sig själv (förstås) i detta episka mastodontfilmsdrama om en ung kille från Rosengård. Han lär sig tidigt att ta hand om sig själv och upptäcker snart att han bemästrar flera superkrafter. Han är stark som en oxe och vig som en panter. Han pratar om sig själv i tredje person och är som en hybrid av Hulken, Stålmannen och Lars »Laban« Arnesson. Likt en modern Don Quijote beger han sig ut i världen i sin gamla Opel Ascona med sin ständige väpnare Mino vid sin högra sida. Under sitt korståg tvingas han slåss mot frankofiler, spanska filosofer, svenska sportjournalister och en och annan väderkvarn.

”Järnladyn”

Genre: Drama.

Huvudperson: 
Annika Sörenstam.

Huvudroll: Frida Hallgren.

Handling: Annika får i tidig ålder lära sig att idrott har skapats av män – för män – och kanske är det just därför som hon till slut bestämmer sig för att utmana en av de mest konservativa och patriarkala sporterna som finns – golf. Trots att Annika redan har vunnit allt som går att vinna kan hon inte riktigt föreställa sig det som komma skall när hon nu utmanar männen och deras värld. För att segra den här gången krävs betydligt mer än bra utslag och stabilt bunkerspel. Och vem kan hon egentligen lita på?

”Gummitarzan”

Genre: Dramakomedi.

Huvudperson: J-O Waldner.

Huvudroll: James McAvoy.

Handling: Han ser inte mycket ut för världen, den lille Jan-Ove, och det där med idrott är kanske inte något för honom. Men så en dag springer han av en slump på den heliga graalen – i form av en rektangulär spånskiva i gillestugan. Jan-Ove bestämmer sig för att åka till det stora landet i öst för att slipa på sina färdigheter men han inser snabbt att det inte räcker med att spela bordtennis. Han måste tänka bordtennis. Vad han inte vet är att han tio år senare, nästan på egen hand, ska riva den kinesiska bordtennis-muren.

”Miracle on ice”

Genre: Spionfilm.

Huvudperson: 
Bengt-Åke Gustafsson.

Huvudroll: 
Christopher McDonald.

Handling: Olof Palme har mördats i Stockholm 1986. Ryska u-båtar kränker ständigt svenska vatten. Sovjet har i åratal -pulveriserat Sverige i ishockey. Våren 1987 är Kalla kriget på upphällningen när Sverige reser till Wien för att spela VM. En bit in i turneringen kallas de svenska spelarna till ett hemligt möte med en svensk militärattaché. De får veta att om Tre Kronor slår ryssarna kan de inte bara vinna VM – de kan även se till så att den allt rangligare järnridån faller för gott.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro