ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Leila, 22, samlar in kläder till flyktingar – har fått ihop 250 kilo

Filip Häggberg · 11 Feb 2016
Uppdaterad 12 Feb 2016
Det har kommit in så mycket kläder att Leila Berjaoui nu inte kan ta med mer.

Det har kommit in så mycket kläder att Leila Berjaoui nu inte kan ta med mer. Foto: Privat


Leila Berjaoui, 22, var trött på att se flyktingarna lida. Nu ska hon åka till Libanon för att hjälpa till. Jag har velat göra det här väldigt länge”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

På grund av kriget i Syrien är det många människor i Europa på flykt. Vissa kommer inte längre än till Libanon.

– Det uppmärksammas att det kommer mycket flyktingar till Sverige, men ingen tänker på de som är kvar i regionen. Det är dem jag vill hjälpa, som inte har råd att komma därifrån, säger Leila Berjaoui till Metro.

Enligt Migrationsverket sökte drygt 160 000 människor asyl i Sverige under 2015. Libanon har i dagsläget en miljon syriska flyktingar i landet enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. För att hjälpa flyktingarna har Leila Berjaoui planerat en resa till staden Zahle i Libanon tillsammans med tre närstående. Med sig har hon kläder och pengar. I stora mått.

– Vi har fått ihop 250 kilo kläder och drygt 27 000 kronor. Vi har fullt med kläder nu, men vi kan fortfarande ta emot mer pengar. Målet är att summan ska ligga på 50 000 när vi ger oss iväg i slutet av februari, säger Leila Berjaoui.

Kläderna delas ut till behövande på plats och pengarna används till att köpa in andra nödvändigheter till flyktingarna.

– Vi ska köpa hygienartiklar och saker till barnen, som leksaker och skolböcker.

Leila Berjaoui började projektet genom att skriva en status på sin privata Facebook-sida för att se vilket intresse som fanns. Intresset visade sig vara stort och har bara växt.

– När jag märkte att folk ville hjälpa till tog jag kontakt med UNHCR och frågade om min idé var möjlig att genomföra. De var väldigt positiva, säger Leila Berjaoui.

Efter att ha fått grönt ljus från FN startade Leila Berjaoui en Facebook-grupp, ”Flyktinghjälp i Libanon”, och påbörjade insamlingen.

– Vi uppdaterar gruppen dagligen och redovisar hur mycket kläder och pengar som kommit in. Jag har fått väldigt många fina kommentarer om vilket fint initiativ det är, säger hon.

Vad är det första ni ska göra när ni landar?

– Vi ska försöka fixa minibussar så att vi kan transportera alla kläder till Zahle. När vi kommer dit ska vi kolla exakt vad som behövs och spendera pengarna vi fått in på det.

Så många syriska flyktingar har grannländerna tagit emot

Klicka på den röda pricken för att se hur många syriska flyktingar de tagit emot.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro