ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lejonkungen Cecil lurades och dödades av turist med pilbåge

Joel Linde · 27 Jul 2015
Uppdaterad 27 Jul 2015
Lejonet Cecil har filmats många gånger under sitt 13-åriga liv, som nu fick ett brutalt slut.

Lejonet Cecil har filmats många gånger under sitt 13-åriga liv, som nu fick ett brutalt slut. Foto: Bryan Orford/Youtube


Lejonet Cecil var en afrikansk ikon och turisternas favorit. Nu har han dödats brutalt av en sportjägare, och en spanjor misstänks ha betalat 470 000 kronor för att få göra det.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett av Afrikas mest kända lejon, Cecil, blev nyligen brutalt dödat i Zimbabwe. Cecil var 13 år gammal och levde i nationalparken Hwange där han var safarituristernas stjärna. Men det är inte alla som nöjer sig med att titta på de magnifika djuren.

Nu jagas en spanjor misstänkt för att ha betalat 50 000 euro, 470 000 kronor, för att få jaga och döda Cecil, skriver The Guardian. Tidigare under månaden lurades Cecil ut ur den skyddade nationalparken med hjälp av lockbeten i form av döda djur, för att på ett "lagligt" sätt kunna döda Cecil. Därefter sköts han med pilbåge varpå jägarna följde honom i 40 timmar innan de avrättade honom med gevär.

19-åringen skryter om hur hon dödar exotiska djur

När Cecil hittades var hans skin och huvud avlägsnat från kroppen.

– Cecils död är en tragedi, inte bara för att han var en symbol för Zimbabwe, men också för att vi nu måste ta bort hans sex ungar eftersom en annan hane inte kommer låta dem leva, för att uppmuntra Cecils tre honom att para sig, sa Johnny Rodrigues, chef på Zimbabwes Conservation task force som kämpar mot tjuvjakt.

De två personerna som hjälpte jägaren har gripits, men den misstänkta spanjoren är fortfarande på fri fot.

Noshörningen Sudan är den sista av sin art – får livvakter dygnet runt

1999 inledde Oxford University ett forskningsprojekt där Cecil kom att ingå, som gick ut på att undersöka effekterna av sportjakten på lejon i området. Forskningen visade att 34 av 62 märkta lejon dödades under perioden som studerades, och grymheten har stora effekter på området, dels eftersom alla ungar till en lejonhanne är dödsdömda om de förlorar skyddet från sin pappa.

Spaniorer har en lång historia av att jaga afrikanska djur för troféer. Mellan 2007 och 2012 importerade Spanien flest troféer från lejon från Sydafrika. Under perioden kom 450 lejonhuvuden in i landet, enligt den spanska djurrättsorganisationen Chelui4lions.

Svensk resebyrå för volontärer bidrog till lejonjakt

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro