ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lekman turnerar Sverige i höst

Andreas Nordh · 6 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Han har spelat i Kuala Lumpur och Reykjavik. Och på filmfestivalen i Cannes. Med sitt hyllade album reser han nu ut i Sverige. 

Han har spelat i Kuala Lumpur och Reykjavik. Och på filmfestivalen i Cannes. Med sitt hyllade album reser han nu ut i Sverige.  Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

För några år sedan var han nära att lägga av. Nu är Jens Lekman tillbaka med ny skiva och ny Sverigeturné.Popundret från Göteborg är aktuell både med nya albumet ”Night falls over Kortedala” och med en stundande Sverigeturné. Men besattheten av att kontrollera tillsammans med en rad missförstånd i medierna var nära att få honom att lägga av med musiken.– Sedan kom jag på att missförstånd snarare är något man borde omfamna. Det är något fint med att det ligger utanför min kontroll.

Kontroll eller inte så har den nya skivan redan hunnit bli hyllad i svensk press. Men att tala om utveckling från förra fullängdaren vill han inte.– Det är mer en definiering än en utveckling. Eller kanske snarare en fulländning.Inspiration till de nya låtarna har han bland annat funnit i tv-serien ”Mash”. Men även uppsnappade dialoger mellan vänner har fått bli stoff till låtar.– Jag sjunger om karaktärer. All popmusik utgår ju ifrån berättarjaget.Det var länge sedan Jens Lekman turnerade i Sverige. I stället har han rest till världens ände och har bara det senaste året spelat på platser som Kuala Lumpur, Rio de Janeiro och Reykjavik. Vilket inte är så illa för en blott 24-årig göteborgare.

Men spelningarna har inte alltid gått som en dans på rosor. Som 21-åring fick han spela på filmfestivalen i Cannes.– Folk vände ryggen åt mig och brydde sig inte ett skit. Så jag gick ner till stranden och spelade gitarrsolon i stället. I den stunden insåg jag att jag spelar för mig själv.Till höstens Sverigeturné har han lockat med sig komikern Todd Barry från USA, vars sävliga men intelligenta komik öppnar för Jens Lekman vid sju tillfällen. Todd Barry har tidigare öppnat för indiebandet Yo la tengo i USA där konceptet fungerat och Jens Lekman är övertygad om att popmusik och ståuppkomik kan fungera lika bra i Sverige, även om ståuppkomik inte nått samma status här.– När svenskar tänker ståuppkomik tänker de ”Släng dig i brunnen”. I USA är det inte lika ovanligt att blanda musik och komik.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Nordh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro